A- A A+

На снази забрана свих јавних окупљања

Градски штаб за ванредне ситуације Новог Пазара донео је, у складу са мерама Владе Србије, одлуку о затварању свих ресторана, угоститељских објеката и тржних центара. По речима Дземила Диванефендића, начелника Градске управе и члана Штаба, одлука ступа на снагу вечерас у 20 сати.
"Наше инспекцијске службе контролишу и примену мера Владе које се тичу окупљања више од пет људи на једном месту. До затварања локала, инспекција ће контролисати примену прописа да удаљеност између лица мора бити два метра."

Диванефендић истиче да су инспекцијски службеници до сада изрицали опомене, али да ће, уз подршку Министарства унутрашњих послова, бити кажњени сви они прекрше прописана правила.
На Штабу је саопштено да је претходног дана евидентирано масовно окупљање грађана на спортским теренима и игралиштима, па је усвојена одлука о њиховом затварању.

"Не сме бити окупљања. У сврху контроле стања, на терену ће деловати упосленици Спортско - сајамске установе "Пендик", и "Дирекције за изградњу градског грађевинског земљишта".
"Радници "Дирекције" демонтираће, по налогу Градског штаба сва дечја игралишта и затворити их, као и спортске терене и теретане на отвореном, ", рекао је начелник ГУ.
Руководилац Одељења за стамбено - комуналне послове ГУ известио је Штаб да су сви управници стамбених зграда на територији Новог Пазара контактирани и дате су ум инструкције у вези дезинфекције заједничких просторија у зградама.

Диванефендић је подсетио на важност примене мере Владе којом се у изузетним ситуацијама и по прописаним критеријумима омогућава ограничен излазак лица старијих од 65 година, из њихових домова.

"Њима је омогућено да само недељом, у времену од 4 до 7 часова ујутру обаве набавку животних намирница. У ту сврху, Граској управи је јуче стигао списак маркета који ће у поменутом временском интервалу бити отворени за грађане старије од 65 година",рекао је начелник ГУ Џемил Диванефендић.

Маркети у којима Новопазарци старији од 65 година, недељом могу пазарити намирнице у времену од 4 до 7 ујутру су:
"Маxи" продавница у улици Рифата Бурдзевића, "Идеа" у улици Његошевој и два објекта трговинског ланца "Аман", један у улици Авноја и други у Черкез махали.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops