A- A A+

Градски штаб Новог Пазара апелује на грађане да што мање излазе из својих домова

"Градски штаб Новог Пазара апелује на грађане да што мање излазе из својих домова и да се не групишу на јавним местима.Све досадашње навике треба оставити по страни и излазити на улицу само када је неопходно", рекао је члан Штаба и градски већник задужен за здравство, Февзија Мурић, подсећајући да ванредно стање није "годишњи одмор који треба проводити напољу".
"Подсећам вас да не раде школе, факултети, вртићи и да таква одлука није донета без разлога. Држава је одлуку донела да би људи остали у својим кућама", поручио је Мурић. За сада је, према данашњем извештају Штаба, ситуација под контролом.

"Најважније је да у граду нема оболелих.Сви здравствени ресурси су спремни да реагују и фокусирани смо на праћење епидемилошке ситуације, казао је након заседања Мурић. Према подацима изнетим на седници, 551 лице са територије Новог Пазара је у самоизолацији, односно под надзором полиције.

"За све нас и грађане је најважније да вирус не уђе у здравствени систем. Тренутно и Општа болница и Дом здравља имају довољно заштитне опреме, маски и рукавица", саопштио је Мурић, истичући да је на седници посебно затражено да објекте у оквиру здравственог система контролише војна полиција.
"Одељења болнице морају бити заштићена и то грађани морају да схвате. Пре било каквог одласка лекару, треба се обратити телефоном. Ако би се, којим случајем, разболео један здравствени радник, цео блок иде у изолацију, а то значи да неће имати ко да нас лечи".

На данашњој седници Штаба донета је и одлука о појачаном инспекцијском надзору угоститељских објеката.
"Влада је приписала четири квадратна метра за свако лице у угоститељском објекту. Инспекција ће проверавати да ли се у објектима овај принцип поштује. Уз то, одлућили смо да је, из здравствених разлога употреба наргила у локалима и на терасама угоститељских објеката најстрожије забрањена", казао је члан Штаба Февзија Мурић, истичући да би наредна, трећа недеља могла бити пресудна за развој ситуације.
Након данашње седнице Штаба саопштено је да је покренута иницијатива према Сталној конференцији градова и општина и Републичком штабу, у погледу производње заштитне опреме.

"Постоји иницијатива да се наши предузетници укључе у процес производње маски, за које ће нас потребним материјалом снабдевати Република. То би осигурало оптимално снабдевање маскама, како грађане Новог Пазара, тако и људе у окружењу", појаснио је Мурић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops