A- A A+

За грађане најважније да се придржавају мера

Градски штаб за ванредне ситуације Новог Пазара свакодневно заседа. Према речима Нихада Хасановића, на територији града нема оболелих од корона вируса.
"По информацијама Завода за јавно здравље, у Новом Пазару и Тутину нема оболелих, што је у овом моменту најважније. Од данас је 41. ново лице у самоизолацији, што је у две локалне самоуправе укупно 710 особа које су под надзором. Све те особе ће, ако данас после 16 сати не буду на својим адресама, бити транспортоване у карантинске центре, од којих је један у Пожаревцу а други у Пироту", рекао је овим поводом Хасановић.
По његовим речима, за привреднике је битно да знају да су Министарство за привреду и Привредна комора Србије проследили обрасце како би евидентирали привредне субјекте који због природе посла раде у ноћној смени.
"Привредници те обрасце треба да попуне и пошаљу министарству, како би добили дозволу за рад", рекао је Хасановић, појашњавајући да су обрасци у току дана достављени Одељењу за привреду Градске управе и Регионалној развојној агенцији Сандзака "Седа".

Члан Штаба Нихад Хасановић је истакао да је у сарадњи са Општом болницом, Домом здравља, Заводом за јавно здравље, ЈП "Водовод и канализација" и "Градска чистоћа" формирана комисија, са циљем да по приоритету установи распоред прања и дезинфекције улица, као и дезинфекције улаза и лифтова у стамбеним зградама.
Директор Дома здравља Нови Пазар, Ервин Ћоровић истао је након последњег заседања Градског штаба за ванредне ситуације, да је придржавати се препорука Штаба, Министарства здравља и Института за јавно здравље изузетно важно.

"Уз правилну примену мера заштите и дисциплину становништва, а нарочито старијих суграђана, можемо се бранити од ширења вируса", рекао је директор Ћоровић, апелујући на пацијенте Дома здравља да са својим изабраним лекарима буду у телефонском контакту.

"Заиста апелујем на све да у Дом здравља долазе само у најхитнијим случајевима", рекао је он, подсећајући да је радно време Дома здравља нешто краће него иначе, а да грађани, сем комуникације са изабраним лекаром када је то потребно, за остале облике помоћи могу контактирати новоформирани Цалл центар. Директор ЈП " Градска чистоћа" Емин Омеровић казао је да све екипе, како оне за одношење смећа, тако и за прање и чишћење улица, раде пуним капацитетом.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops