A- A A+

До овог тренутка у Новом Пазару нема ниједног случаја зараженог коронавирусом

„Број телефона 063 1623776 отворен је 24 часа за грађани који сумњају на било какву респираторну инфекцију, од прехладе до обичног грипа. Нема потребе да долазе у здравствену установу, на овом броју телефона добиће одговоре од дежурног епидемиолога.“ , рекао је др Февзија Мурић након седнице Градског већа на којој је директор Завода за јавно здравље Нови Пазар, др Шефадил Спахић упознао градоначелника и већнике активностима поводом епидемиолошке ситуације у Новом Пазару.

„Пре два дана Светска здравствена организације је прогласила пандемију. До овог тренутка у Новом Пазару нема ниједног случаја зараженог коронавирусом, нити сумње да је неко заражен. Над свим путницима који су долазили из подручја погођених епидемијом спроведи се продужени епидемиолошки надзор у трајању од 14 дана. Њих је укупно било 32. Завод за јавно здравље Нови Пазар се придржава свих алгориитама које прописали Министарство здравља и Института Батут. Припремили смо здравствене установе као и тимове за сваку ситуацију, па чак и ситуацију појачаног удара на здравстваени систем. ЗЗЈЗ Нови Пазар је припремио пет екипа које се састоје од лекара и техничара, који ће бити спремни да реагују у сваком тренутку. Формирали смо четири екипе за дезинфекцију. Дом здравља је одредио простор за изолацију, а дежурни лекари ће вршити тријажу. Снабдевени су са довољно маски и дезинфекционих средстава. У Општој болници је одређен простор где би оболели били лечени, као и лекари који би били у тим изолационим јединицама. То су инфектиолог, анестезиолог, интерниста и кардиолога. Све здравствене установе у приватном власништву су обавештене, а едуковани су и медицински радници“, рекао је др Спахић. Он се осврнуо и на јучерашњи дан. „Наиме, путници у аутобусу су били у контакту са држављанином Италије. Он се добро осећа, али је враћен са границе. Ми смо били дужни да их прегледамо, добро се осећају, пуштени су кући уз решење санитарног инспектора о продужом епидемиолошком надзору у трајању од 14 дана.“

С обзиром на ситуацију у Европи и региону, Градско веће је тражило од Завода за јавно здравље тражило0 информације и шта град може да уради, с обзиром на велики број и френквенцију становништва у Новом Пазару.

„Најважнија информација је да је стање релативно стабилно да су сви испитани негативни и да нема оболелих. Да ли ће бити оболелих и да ли ће у Нови Пазар доћи неко ко је оболео, не можемо да претпоставимо. Важно је да су предузете све преветивне мере да не дође до тога, а иако дође да прође са што мање последица.“, рекао је др Февзија Мурић. Он је нагласио да је Градско веће формирало радну групу састављену од релевантих чланова која ће се састајати свакодневно. „Морамо да пустимо здравствени систем да функционише јер он има своје стандарде и правила. Позивам и медије да буду опрезни. Апелујемо на све установе где се скупља већи број људи да предузму мере, чисте радне површине, рукохвате и гелендере. Избегавати блиске контакте јер је ово капљична инфекција. Апелујем на грађане да буду мирни. Епидемиолог је дежуран 24 сата. Све респираторне инфекције од обичног грипа до прехлада, можете пријавити на број телефона 063 1623776. Веома је важно да људи могу да се информишу, а тимови су мобилни, на лицу места могу да реагију. У нашој радној групи биће и санитарни инспектор.“, закључио је члан Градског већа, др Мурић.

Најчешће постављана питања и одговори о болести узрокованој новим коронавирусом ЦОВИД-19 можете наћи на страници Завода за јавно здравље Нови Пазар  www.zzjznp.rs

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops