A- A A+

Unutarbošnjačko jedinstvo i stabilnost svih faktora od važnosti za prosperitet regiona

Potpredsednik bosanskohercegovačkog entiteta u RS, Ramiz Salkić sastao se u okviru posete Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsednicom Skupštine Grada Hanadi Hajdinović.
„Sve što sam imao prilku čuti na sastanku me je obradovalo i razlog je da odavde nosim pozitivne utiske. Jačanje bošnjačkog jedinstva u Sandžaku je preduslov jačanja regiona i sveukupnog osnaživanja Bošnjaka. Novi Pazar je primjer dobrih odnosa između koalicionih partnera. Zajednička je ocjena svih nas da treba jačati saradnju lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini sa lokalnim zajednicama u Sanžaku, kao i veze regionalnih organizacija – kantona sa sandžačkim krajem. U tome nas niko ne sprečava , te institucionalnu saradnju i partnerstvo na svim poljima - od privrede, preko kulture i turizma do sporta, treba stimulisati u interesu svih građana“, zaključio je Salkić nakon sastanka.


Predsednica Skupštine Grada Novog Pazara Hanadi Hajdinović osvrnula se na povezanost Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka sa bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini.


„Izražavam svoje zadovoljstvo ovom posjetom. Bošnjaci čine jedinstven nacionalni korpus a Bosna i Hercegovna je naša matica. Dogovorli smo danas što bolju saradnju i povezivanje Bošnjaka, gdje god se oni nalazili. Biće, nadam se još ovakvih susreta i raznih zajedničkih projekata. Želimo da gradimo stabilno društvo u kome će svi građani prosperirati“, istakla je predsednica parlamenta Hanadi Hajdinović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac osvrnuo se na odnose unutar bošnjačkog korpusa u Sandžaku.


“Relaksacija odonsa unutar bošnjačkih stranaka u Sandžaku je doprinela ekonomskom prosperitetu Novog Pazara i regiona. Sigurno je da na taj način obezbeđujemo optimalnije uslove za podršku koju ovom kraju pružaju prijatelji. Danas smo razgovarali o tome u kojim oblastima je moguće uspostavili ili učvrstiti postojeću saradnju, sa posebnim osvrtom na insitucionalno povezivanje na lokalnom, regionalnom i nivou republika. Bošnjaci u Sandžaku i Bošnjaci u BIH su jedan narod, i želimo da budu most saradnje, stabilnosti i dobrih odnosa. Za razvoj ovog dela Balkana potrebne su i stabilna Bosna i Hercegovina i stabilna Srbija, a da bi smo ostvarili ekomoski prosperitet neprocenjiva nam je stabilnost Sandžaka i samog Novog Pazara", rekao je gradonačelnik Biševac.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops