A- A A+

Uklonjeni radioaktivni gromobrani sa zgrada u Novom Pazaru

Sa krovova četiri zgrade u Novom Pazaru danas su uklonjeni stari radioaktivni gromobrani, a umesto njih postavljeni su novi, koji si znatno bezbedniji i ne predstavljaju rizik po okolinu.

Posao demontaže radioaktivnih gromobrana, njihovo skladištenje u “Nuklearnim objektima Srbije”,a potom i postavljanje novih obavili su radnici Instituta za nuklearne nauke “Vinča” i “Bica inženjeringa” iz Despotovca, a sa 1,4 miliona dinara finansirala je lokalna samouprava.

Stari radioaktvini gromobrani nalazili su na stambenim zgradama u blizini Autobuske stanice, u Omladinskoj ulici, na Jaliji i Keju 12. srpske brigade, kao i jedan na krovu Nove lučne zgrade (iznad ulaza L).

Član Gradskog veća Novog Pazara Esad Fazlić kazao je da demontirani gromobrani nisu predstavljali opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno pratilo njihovo stanje, kao i da nisu bili oštećeni.

“Gromobrani u uspravnom položaju, u kojem su se ova četiri nalazila od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dođu u dodir sa radioaktivnim materijalom”, istakao je Fazlić.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops