A- A A+

Delegacija Novog Pazara u Turskoj: “Sandžak je vaš kuća”

Dernek Bošnjaka u Peniku bio je domaćin 5. sastanka Republike Turske, Federacije Bosne i Hercegovine i asocijacije udruženja Bošnjaka Bosne i Sandžaka u Turskoj. Gosti na  ovom za Bošnjake u Turskoj izuzetno značajnom događaju bili su  gradonačelnik Nihat Biševac I pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović.
 
“Naše veze i bratski odnosi sa narodom Turske su rezultat tradicije i sličnosti koja nas krasi. Novi Pazar i Sandžak su most povezivanja Srbije I Turske, “pružena ruka prijateljstva” koja u  geografskom I privredno  pa I kulturološkom  pogledu predstvalja spoj I bogatstvo različitosti. Za sve vas, naša su vrata uvek otvorena", poručio je gradonačelnik Biševac.
 
Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović je preneo selame Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka, kao  i selam  potpredsednika Vlade Republike Srbije Rasima Ljajića, “ čoveka koji je dugo i predano radio na građenju odnosa Turske i Srbije”.
Obraćajući se prisutnima Hasanović ih je pozvao da se u Novom Pazaru I Sandžaku osećaju kao kod kuće.
 
“U želji da Vam bude što prijatnije,  pozivamo Vas da nam kažete šta treba da uradimo , pa da Vaša deca i unuci, koji su rođeni ovde, Novi Pazar i Sandžak vide kao svoju kuću. Želimo da znate da u nama imate iskrene prijatelje, spremne da vam pomognu i podrže vas. Prethodnih deset godina je učinjeno dosta toga  a, ako Bog da, bićemo zajedno i u budućnosti i nastavićemo i dalje da sarađujemo!”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović u svoj obraćanju.
 
Gradonačelnik Nihat Biševac i pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović  su se sastali predsednicima nekoliko opština u Turskoj. Grad Novi Pazar trenutno ima saradnju sa opštinama Pendik, Bajrampaša, Konja, Jalova, Bornova, a kako je rečeno “postoji želja i napori  da  se učvrste kontakti  i sa drugim gradovima u kojima žive Bošnjaci”.

 

Foto galerija

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops