A- A A+

Predavanjem u Medicinskoj školi počelo ”16 dana aktivizma” u Novom Pazaru

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, predavanjem o ulozi zdravstvenih ustanova u borbi protiv nasilja u porodici u Medicinskoj školi ‘’Dva heroja’’ i u Novom Pazaru je počela kampanja ‘’16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama’’. Koordinator svih aktivnosti u okviru ove kampanje je gradski Savet za ravnopravnost polova i jednake mogućnosti.

Prepoznavanje rodno zasnovanog nasilja u zdravstvenim ustanovama, bila je tema ovog predavanja kojim je u Novom Pazaru počela kampanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Specijalista sudske medicine, primarijus dr Fehim Juković ističe da bi nadležni trebalo da porade na mehanizmima zaštite, jer broj žena žrtava nasilja se ne smanjuje.

”Statistika je neumoljiva zato što svake godine imamo novi broj slučajeva nasilja u porodici. Sve više se govori o nasilju, ali nikako ta crna brojka da padne. Očigledno treba poraditi na mehanizmima zapštite žena”, izjavio je primarijus dr Fehim Juković.

Predavanje je organizovala Medicinska škola ‘’Dva heroja’’ u saradnji sa Službom za patologiju Opšte bolnice Novi Pazar.

”Želja nam je bila da đaci direktno čuju od lekara, kod kojih se obično javljaju žene, djeca ili bilo ko ko je doživeo neki oblik nasilja, da se deca upoznaju sa kakvim se problemima susreću svi oni koji su doživeli neki vid nasilja”, rekla je direktorka Medicinske škole ”Dva heroja” Šerifa Preljević.

Predsednica gradskog Saveta za ravnopravnost polova i jednake mogućnosti, Banina Muderizović je najavila da u ovoj kampanji učestvuju sve gradske institucije, koje će na različite načine dati doprinos obeležavanju ”16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”.

”Imaćemo priliku da čujemo šta se do sada uradilo po pitanjima nasilja, ljudskih prava, opakih bolesti itd. Ono što je najbitnije, saznaćemo koje su to preventivne mere za suzbijanje raznih devijacija u društvu, na ulici, u porodici”, kazala je Muderizović.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija dočekuje sa upozoravajućom statistikom – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Ove godine ubijeno je 28 žena, a više od 400 dece ostalo je

bez jednog ili oba roditelja. Rezolucijom Ujedinjenih nacija od 1999. godine 25. novembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops