A- A A+

Gradu Novom Pazaru uručen sertifikat o sprovođenju projekta GIS-a

Trideset i četiri lokalne samouprave će kroz 19 projekata podržanih sredstvima Evropske unije u vrednosti od više od dva miliona evra uvesti i unaprediti geografske informacione sisteme i tako bolje planirati razvoj i upravljati resursima, unaprediti usluge i procedure za stanovništvo i privredu. Gradonačelnik Nihat Biševac danas je u Nišu prisustvao svečanoj dodeli sertifikata. Predstavnicima gradova i opština sertifikate je uručio šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Danas govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka“, rekao je ambasador Sem Fabrici danas u Nišu prilikom uručivanja sertfikata o sprovođenju projekata predstavnicima ovih gradova i opština.
Gradonačelnik Nihat Biševac je istakao važnost uvođenja geografsko informacionog sistema za Novi Pazar i modernizaciju rada lokalne samouprave koja će na ovaj način unaprediti pružanje usluga i stvaranje povoljnih uslova za razvoj privatnog preduzetništva.

Preko razvojnog programa EU PRO, Evropska unija će podržati nabavku softvera i hardvera, i druge savremene računarske opreme koja će omogućiti lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima što će stvoriti uslove za unapređenje javne infrastrukture, bolje prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, kao i očuvanje prirodnog, kulturnog i urbanog nasleđa. Krajnji cilj ovih intervencija jeste više investicija a samim tim i radnih mesta.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops