A- A A+

Preko stotinu romskih domaćinstava opremljeno belom tehnikom

Za stotinu osam porodica obezbeđena je u okviru poslednje faze projekta opremanja romskih  domaćinstava, bela tehnika. Projekat vredan 50 000 eura realizuju  Evropska unija preko Kancelarije ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Grad Novi Pazar i Muslimansko humanitarno društvo Merhamet Sandžak. Opremanje svakog od projektom obuhvaćenih domaćinstava ogleda se u nabavci frižidera, šporeta za ogrev i mašine za pranje veša.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je, tokom uručenja vredne donacije da je reč o još jednom načinu podrške  i stvaranju što boljih uslova za život članova romske zajednice.
 
„ Inicijativu Grada podržao je, kada je o ovom projektu reč, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici lično. U poslednjih nekoliko godina smo, uz podršku Evropske unije, Vlade Republike Srbije i resornih ministarstva u Blaževu izgradili urbano i  funkcionalno naselje, sagradili kuće za 32 porodice. Uređena je putna infrastruktura, kanalizaciona i vodovodna mreža, obezbeđena struja i rekonstruisana ambulanta. Izgradnjom Reciklažnog centra, osigurali smo mogućnost da se naši sugrađani romske nacionalnosti zapošljavu. Uz podršku partnera, izuzetnim naporima zaista smo nekada nehigijensko naselje preuredili u mesto pogodno za život“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.
 
Predstavnik MHD “Merhamet – Sandžak” Ismet Suljović istakao je da su planom opremanja domaćinstava obuhvaćene porodice koje žive i u drugim krajevima Novog Pazara, ne samo u Blaževu. Za najugroženije porodice, pored bele tehnike obezbeđeni su i paketi sa osnovnim životnim namirnicama.

 

Foto galerija

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops