A- A A+

Novi Pazar dobio savremenu stanicu za merenje kvaliteta vazduha

Novi Pazar je prvi grad u Srbiji, u kome je, od 2011. godine do danas, puštena u rad savremena merna stanica za određivanje nivoa kvaliteta vazduha.

"Od danas će biti vršen svakodnevan monitoring kvaliteta vazduha u Novom Pazaru. Svi podaci će biti dostupni na sajtu Agencije i preko mobilne aplikacije. Identifikacija i merenje problema znače da taj problem možete kontrolisati i rešavati", kazao je direktor republičke Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.

Merna stanica je, rečju struke, sačinjena od najsavremenije opreme i nalazi se na rekreacionom centru. Razlog za odabir lokacije je želja lokalne samouprave da u svakom trenutku prati nivo kvaliteta vazduha u gradu i na lokaciji gde deca iz svih delova grada provode najviše vremena.

"Obezbeđivanje stanice za merenje kvaliteta vazduha samo je jedan od zajedničkih projekata sa Agencijom i resornim ministarstvom." Imamo kratkoročne i dugoročne planove. Želimo bolju životnu sredinu za naše građane. Jedan od projekata ka ostvarenju cilja je izmeštanje toplane i obezbeđivanje grejanja na biomasu. Sličan projekat će realizovati i Opšta bolnica. U prošloj godini fokusirali smo se na ozelenjavanje površina i obezbedili preko 10 000 sadnica i na svima nama je da se zajednički potrudimo da nam kvalitet životne sredine bude na nivou optimalnom po zdravlje ljudi", rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
EP 280 160 LAT1
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika