A- A A+

Turski predsednik u sandžačkoj prestonici: U Novom Pazaru sam kao kod kuće, unapredićemo ovaj kraj

Premali je bio Novi Pazar da primi sve  koji su u  želeli da isprate posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prvog čoveka Republike Tuske Redžepa Taipa Erdogana našem gradu.

U okviru posete potpisano je u Novi Pazar nekoliko važnih protokola o saradnji. Domaćin delegaciji kakva po svom sastavu u jednoj lokalnoj samoupravi nije viđena, gradonačelnik Nihat Biševac potpisao je izjavu o nameri saradnje između Generalne direkcije za zadužbine pri kabinetu premijera Republike Turske i grada Novog Pazara, na realizaciji restauracije Gazi Isa – begovog hamama. Dokument su verifikovali i  generalni direktor za zadužbine pri kabinetu premijer Turske Dr Adnan  Ertem, a ispred Mešihata Isamske zajednice u Srbiji, predsednik dr Mevlud Dudić. Gradonačelnik Biševac potpisnik je i protokola o saradnji  na izgradnji  novog mosta u centru grada i priključnih puteva, kao i dokumenta kojim je potvrđena izgradnja novog objekta predškolske ustavove „Mladost“. U ime turskih zvaničnika, dva protokola potisao je Serdan Cam, predsednik Turske agencije za saradnju i razvoj Vlade Turske.

Potpisivanju protokola prethodio je sastanak Erdogana i Vučića sa gradonačelnicima grada domaćina i grada Kraljeva, kao i predsednicima opština Raška, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj. Iz Beograda i Ankare u sandžačku prestonicu ovim povodom doputovali su i brojni članovi vlada dveju država, predstavnici TIKA, turski preduzetnici, predsednici i gradonačelnici sa teritorije Srbije, kao i oni iz okruženja.

Obraćanje Vučića i Erdogana okupljenim građanima pozdravljeno je ovacijama, a prvi je poruku poslao srbijanski predsednik.

„Nastavljamo da pravimo puteve, bolnice, vrtiće i škole jer ne postoji ništa važnije od toga. Ja sam predsednik svih građana Srbije i obavljam svoju dužnost u vašem interesu, bez obzira na nacionalnu, versku ili ma koju pripadnost“, kazao je Vučić, naglasivši da je jedan od prioriteta države da u saradnji sa partnerima ovaj kraj spoji sa Beogradom, Sarajevom, Podgoricom, i u najskorijem roku najavio izgradnju puta Požega – Boljare.

Emocije mase izazvao je Turski predsednik Redžep Taip Erdogan, rečenicom da se „ u Novom Pazaru oseća kao kod kuće“.

Lider svetske ekonomske sile kazao je da je pred Turskom i Srbijom period rada i saradnje u pogledu unapređenja infrastrukture i da je regija Sandžak sa Novim Pazarom kao sedištem veoma značajan deo tog projekta.

“Draga braćo, Sandžak je jedan od najvažnijih mostova koji nas povezuje, i ova jaka bilateralna veza se odrazila i na naše odnose”,  kazao je prvi čovek Republike Turske Redžep Taip Erdogan pred Novopazarcima.

Ovo je druga poseta predsednika Turske republike Redžepa Taipa Erdogana našem gradu, mostu prijateljstva između ove države i Srbije i veoma značajna karika u njihovom strateškom partnerstvu.  

Veliki broj akreditovanih medijskih radnika preneo je iz Novog Pazara fantastičnu poruku o potencijalima i gostoprimstvu, ne zaostavši interesovanjem za izveštavanjem o poseti Erdogana Beogradu prethodnog dana.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops