A- A A+

Putna infrastruktura i ekonomski razvoj Sandžaka su prioritet saradnje sa Turskom

Republika Turska će nastaviti da podržava razvoj Novog Pazara i Sandžaka, kao i da unapređuje tradicionalo dobre odnose sa Srbijom, rekao je tokom prve zvanične posete Novom Pazaru, novi ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgić. Bilgićev domaćin, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa svojim najbližim saradnicima, upoznao je novog ambasadora sa ekonomskom i političkom situacijom u našem gradu.

“Meni je čast da sam domaćin ovakvom sastanku i našim dragim gostima iz Republike Turske. Njegova ekselencija Tanžu Bilgić je, mogu slobodno da kažem, čovek koji će dati doprinos jačanju pozicije Sandžaka i Novog Pazara na mapi povezivanja Turske i Srbije”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, podsetivši javnost da je Turska tokom ranijih godina kroz konkretnu podršku investicijama u našem gradu u regionu, zauzela poziciju izuzetno važnog partnera.

O tome da je Novi Pazar most prijateljstva Srbije i Turske ali i ne samo ove dve zemlje, govorio je i sam ambasador Tanžu Bilgić, naglasivši da grad sa takvim resursima i geografskim položajem apsolutno zaslužuje podršku. Na konkretno novinarsko pitanje, u čemu će se ta podrška ogledati, Bilgić je rekao da Turska kada je reč ovom kraju, u planu ima nekoliko ekonomski iziuzetno važnih projekata:

“ Želimo da vam pomognemo oko pitanja putne infrastrukture i da, ulažući sve naše napore počnemo realizaciju jednog od prioriteta za ovaj kraj, a to je aerodrom “Morava” u Kraljevu. Ta priča nije zaboravljena i imali smo neke konkretne sastanke, pa se nadam da ćemo u dogledno vreme moći i pred vas novinare sa informacijama o tome kada i kako planiramo da ono što smo zacrtali ostvarimo”, kazao je Bilgić. Ambasador Republike Turske u Srbiji, Tanžu Bilgić, kazao je više puta tokom sastanka da zemlja i grad u kojima se on ne oseća kao stranac, zaslužuj bolju putnu infrastrukturu.

“Put Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin je već neko vreme aktuelna tema oko koje smo u neprekidnom kontakutu sa resornim ministarstvom Srbije. Vi zaslužujete da se to pitanje reši, što je na kraju i interes cele zemlje. Siguran sam da ćemo neke prepreke na putu unapređenja infrastrukture prevazići i budite sigurni da je ono o čemu smo ovde govorili, važan deo našeg budućeg delovanja. Svesni smo da bez dobre putne mreže nema ekonomskog razvoja, a želimo da vam pomognemo da vaša ekonomija ide napred”, zaključio je Bilgić u Novom Pazaru.

Bilgić je u društvu prvog čoveka Novog Pazara obišao Turski kulturni centar “Yunus Emre”.

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops