A- A A+

Snagama Ministarstva i Grada jačaće pozicija domaćih trgovaca

Grad Novi Pazar u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija na čijem je čelu potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, bio je domaćin predavanja na temu "Unapređenje trgovine i razvoj malih i srednjih preduzeća. Program edukacije organizovan je sa ciljem da, kako je rekao gradonačelnik Nihat Biševac, identifikuje problem lokalnih trgovaca ali ih i upozna sa okvirom novog Zakona o trgovini, odnosno definiše mere podrške koje im je moguće pružiti da bi bili konkurentni.

Savetnik u Ministarstvu trgovine, Vladimir Matović kazao je da je zajednički put ka rešenju garant uspeha trgovaca na tržištu maloprodaje.

“Sve ozbiljnijom pojavom velikih trgovinskih lanaca kod nas, menja se pozicija domaćih trgovaca a mi želimo da oni svoju poziciju očuvaju i da im poslovanje učinimo što jednostavnijim”, kazao je Matović, ističući da je zadovoljan odzivom Novopazaraca.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je, nakon analize, došlo do podataka da 83% lokalnog tržišta čine takozvani mali trgovci.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Mirsad Đerlek podsetio je da je Novi Pazar tradicionalno trgovački centar, gde je maloprodajni sektor izuzetno dragocen.

“Maloprodajni sektor je ekonomski štitio ovaj grad u doba najvećih kriza u okruženju i mi sada želimo da podržimo ljude čija je uloga tokom poslednjih godina prilično zahtevna, bilo da su poslodavci ili zaposleni I sferi “male trgovine”, zaključio je Đerlek, ističući da će prvi rezultati skupa u Novom Pazaru biti vidljivi kroz tri do četiri meseca.

Upoznavanje javnosti sa okvirom Zakona o trgovini, u želji da pospeši uslove domaćeg trgovačkog sektora Ministarstvo sprovodi u deset opština i gradova u Srbiji.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops