A- A A+

Otvoren drugi sajam tekstila: Novi Pazar sedište tekstilne industrije u balkanskoj regiji

Otvaranju "Balkan tekstile sajma " prisustvovali su, pored velikog broja posetilaca, gradonacelnik Meho Mahmutovic sa saradnicima, potpredsednik u Vladi Srbije Rasim Ljajic, ambasador Republike Turske u Beogradu Mehmed Bozaj , direktor Meridyen-a Oguz Jaldzin , te predstavnici kulturnog i javnog života, direktori javnih preduzeca i ustanova.

Sajam ce trajati do prvog marta i predtavlja jedinstvenu priliku da se Novopazarci, kao i brojni gosti upoznaju sa najaktuelnijom ponudom na tržištu tekstilne industrije, od repromaterijala do gotovih proizvoda. Sajam su zvanicno otvorili ministar Ljajic i gradonacelnik Mahmutovic, presecanjem vrpce.

"Ovo je veliki dan za Novi Pazar, tekstilnu industriju i veliki dan za odnose Srbije i Turske, za citav region. Politicki odnosi naše zemlje sa Turskom su više nego dobri, dok bi na ekonomskoj saradnji trebalo raditi u cilju daljeg razvoja. Imamo izuzetne potencijale na ovom polju, i treba ih iskoristiti kako bi se ekonomska saradnja znacajno uvecala. Robna razmena i povecanje obima turskih investicija na ovom podrucju su dva kljucna faktora kvalitetnije saradnje a ovaj sajam je prilika za uspostavljanje kvaltetnih partnerstava. Ovim sajmom Novi Pazar potvrduje primat u tekstilnoj industriji, uprkos krizi koja je globalni problem. Rec je o veoma dinamicnoj provrednoj grani, koja ima sve preduslove da se dalje razvije, cime naš grad obezbeduje poziciju na tronu u ovoj oblasti, te obezbeduje otvaranje novih radnih mesta u interesu gradana", rekao je Ljajic.

Potpredsednik u srbijanskoj Vladi i ministar trgovine Rasim Ljajic najavio je za ovu godinu realizaciju konkretnog projekta kojim se potvduje dobra saradnja gradskih vlasti Novog Pazara I naše zemlje sa turskim politickim i privrednim krugovima.

"Do kraja ove godine turski Džinsi Istanbul otvorice svoju fabriku na podrucju Novog Pazara I zaposliti pet stotina radnika. -To ce biti jasna preporuka i za druge turske kompanije da investiraju kod nas. Na nama je da kao dobri domacini svim investitorima obezbedimo znatne olakšice, kako bi smo ostvarili što obimniju saradnju, sa akcentom na interes gradana i poboljšanja njihovog ekonomsko socijalnog statusa."

Prvi covek grada poželeo je svim izlagacima i posetiocima dobrodošlicu.

"U naredna tri dana Novi Pazar potvduje status tekstilne prestonice Balkana. Ovo je najmanje što kao grad možemo da ponudimo proizvodacima Balkana. Uspevamo drugu godinu uzastopno da okupimo najvece proizvodace u oblasti ovog dela industrije. U direktnom kontaktu sa inostranim privrednicima naši proizvodaci mogu da ostvare direktnu saradnju i korist u pogledu poboljšanja sopstvenih proizvodnih kapaciteta. Sportsko sajamska dvorana Pendik i grad Novi Pazar bice u narednom periodu domacini brojnim velikim sajmovima, cime otvaramo mogucnost da se predstavljamo iznova u najkvalitetnijem svetlu. Novi Pazar ce koristiti sve prilike da napreduje, da unapreduje imidž svestrane prestonice. Sklapanjem konkretnih sporazuma o saradnji sa turskim ali i drugim preduzetnicima garantuju nam svetlu privrednu i ekonomsku buducnost, istakao je gradonacelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutovic.

Ambasador Turske u Republici Srbiji, Mehmed Bozaj izrazio je zadovoljstvo što Novi Pazar po drugi put uzastopno "potvrduje da zaslužuje status domacina internacionalne sajamske manifestacije".

"Pocastvovan sam saradnjom koju moja zemlja sa predstavnicima ovog kraja ostvaruje vrlo uspešno i zadivljen slikom koju šaljete u svet svaki put kad dobijete priliku da ugostite dobronamerne pojedince i organizacije. Jasno je da sa izuzetnim preporukama kakve zaslužujete, ovaj sajam ima sve preduslove da postane deo trajnog imidža Novog Pazara. "Balkan textile " je vaša i naša zajednicka tradicija, koja ce u buducnosti okupljati još veci broj kvalitetnih izlagaca".

Drugi po redu "Balkan textile" medunarodni sajam povod je da u narednih nekoliko dana Novi Pazar još jednom potvrdi epitet lidera u regionu i to ne samo na planu tekstilne industrije vec i u pogledu realizacije politike saradnje na svim nivoima, a prema zemljama i gradovima cija je vizija ostvarenje evropskih i svetskih standarda.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika