A- A A+

Realizovana akcija u cilju doprinosa transparentnosti gradskog budžeta

Grad Novi Pazar i Program evropskog partnerstva sa opštinama - EU PROGRES realizovali su akciju "Vaše pare naša odgovornost", osmišljenu tako da se anketiranjem na terenu građani uključe u planiranje gradskog budžeta za sledeću kalendarsku godinu.

Od ponuđenih oblasti, građani su jednostavnim zaokruživanjem na listiću odabrali priorite u pogledu infrastrukturnih I drugih ulaganja u Novom Pazaru, za predstojeću 2013. godinu.

"Interesovanje građana da učestvuju u akciji je izuzetno. Mi koji predstavljamo grad želeli smo da vidimo šta su prioriteti ulaganja iz ugla građana. Sa druge strane, akcija je potvrda transparentnosti rada gradskih organa na svim nivoima, pa i transparentnosti budžeta. Apelujem na sve ljude koji su predstavnici mesnih zajednica, da se obrate nadležnoj Direkciji za izgradnju, kako bi smo još na jedan način stekli uvid o tome gde je najneophodnije ulagati" , rekao je tokom akcije član kabineta gradonačelnika Mirsad Jusufović . "

Programski koordinator BIRN-a Slobodan Georgiev naglasio je da je "participativno budžetiranje trend u svetu".

"Cilj projekta je da se građa uključe u definisianje prioriteta usmerenja budžetskih sredstava. Projekat se sprovodi u 25 opština I gradova u Srbiji, kako bi se potrebe zajednice uskladile sa principima dobrog upravljanja. Do kraja novembra, a u okviru akcije, biće organizovan i lokalni budžetski forum.to će po rečima Georgijeva biti prilika da se građani na licu mesta informišu o stavkama budžeta za sledeću godinu, koje će njihovim sugestijama moći da budu promenjene pre nego što dokument prođe kroz procedure skupštinskog izglasavanja.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika