A- A A+

Jačanje ekonomske sigurnosti - podrška mladim preduzetnicima

Američka agencija za međunarodni razvoj Usaid i grad Novi Pazar, dodelili su mladim preduzetnicima sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa i otvaranje radnih mesta u zajednici, ukupne vredonsti 8000 američkih dolara. Sredstva su dodeljenja u četiri kategorije, u okviru projekta Jačanje ekonomske sigurnosti .

Mladi preduzetnici u realizaciji projekta učestvuju sa 30 procenata od vrednosti dodeljenih sredstava, a projekat bi trebalo da omogući zaposlenje šest mladih ljudi, na mestima definisanim projektom kojim se aplicira. Sertifikate o dodeli grantova, dobitnicima su uručili gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović i i direktor Usaid projekta, Majkl Pilzberi. Projekat se realizje u okviru Akcionog plana zapošljavanja mladih grada Novog Pazara, i jačanja preduzetništva. Akcioni plan, usvojen 2011. uz podršku Nacionalne službe, sprovodi gradska Kancelarija za mlade.

"Mnogo je u Novom Pazaru mladih i obrazovanih ljudi, koji su ranije u velikom broju, po završetku školovanja odlazili po svetu. Za nas su ovakvi projekti bitni jer možemo, uz podršku sa strane, da pomognemo mladima da zasnuju radni odnos, pokažu svoju kreativnost i ostvare se u profesijama koje su birali. Mladi su budući nosioci razvoja grad, i u tom smislu veoma je značajna dalja sardnja Grada i Kancelarije za mlade sa USAID-om", istako je , prilikom potpisivanja ugovora sa dobitnicima grantova, gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović.

Zadovoljstvo saradnjom sa Gradom i Kancelarijom za mlade izrazio je Majkl Pilzberi, ocenjujući da je poverenje dato mladima od strane lokalne samouprave "veoma mudar potez i dobra razvojna strategija". Sve aktivnosti Usaid Programa za jačanje ekonomske sigurnosti podržavaju realizaciju Nacionalne strategije za mlade čiji je kreator Vlada Republike Srbije, i omogućavaju mladima da steknu posebna znanja i veštine, neophodne u savremenom poslovnom okruženju.

Izvor: Odjeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika