"Nova ekonomska diplomatija" - doprinos regionalizaciji

Kategorija: Ekonomija

Promocijom publikacije "Nova ekonomska diplomatija, mogućnosti i izazovi", održanom u Multimedijalnom centru Kulturnog centra Novi Pazar, počela je realizacija istoimenog projekta. Tim povodom grad su posetili predstavnici Asocijacije nevladinih organizacija "Civis" i Ambasade Azerbejdžana u Srbiji.

Autor projekta, Marijana Prljević, istakla je da je opšti cilj projekta povećanje informisanosti, nivoa obrazovanja i motivisanosti u društvu, tako da vrednosti nove ekonomske diplomatije mogu biti sagledane na svim nioima razvoja državne privrede. Osnovna ideja je, prema njenim rečima " da Srbija dostigne što bolju poziciju na svetskoj mapi". "Projekat tretira i pitanje važnosti nove ekonomske diplomatije u pogledu povećanja obima investicija u manje razvijene regione, te doprinosa regionalizaciji.

Nakon sprovođenja projekta biće napravljena još jedna publikacija, kao rezultat sugestija i pitanja postavljenih tokom rada na terenu. Konkretni projekti biće predloženi Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj", rekla je autorka.

Realizaciju projekta "Nova ekonomska diplomatija, mogućnosti i izazovi" finansijski podržavaju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Ambasada Azerbejdžana u Beogradu i švajcarska Fondacija za mir i rešavanje kriza. Osim U Novom Pazaru, publikacija će biti promovisana u Nišu, Kragujevcu, Nom Sadu i Beogradu.

Izvor: Odeljenje za informisanje