A- A A+

Gradska vlast ima viziju o razvoju ovog kraja

Na sastanku predstavnika grada i turske delegacije predvođene direktorom "Forum" kompanije Oguzom Yalcinom i zastupnice Ministarstva ekonomije te zemlje, Nilufer Yilmaz Esen bilo je riječi o vidovima privredne saradnje između Turske i Sandžaka. Delegaciju su primili zamjenici gradonačenika Novog Pazara, Nihad Hasanović i Faruk Suljević, šef kabineta gradonačelnika Mirsad Jusufović i clan Gradskog veća Seadetin Mujezinović. Otvaranje sajama "Balkan textile 2012" u Novom Pazaru, bila je samo jedna od tema razgovora u zgradi Gradske uprave, rekao je šef kabineta gradonačelnika, Mirsad Jusufović.

"Razgovori su vođeni na temu generalne ekonomske situacije u Srbiji, sa posebnim osvrtom na Sandžak i Novi Pazar. Razmatrali smo mogućnosti saradnje, kako bi se povećao broj zaposlenih na teritoriji grada", istakao je Jusufović. On je, govoreći o sajmu tekstila, rekao da je u pitanju najveća manifestacija tog tipa održana u Novom Pazaru, koji ima velike šanse da postane most saradnje između Srbije i Turske, ali i spona među zemljama Balkana. Značaj sajma, prema riječima Jusufovića, ima više aspekata, a jedan od značajnijih je turistička promocija grada, imajući u vidu da će Sajam posetiti veliki broj preduzetnika iz Srbije, zainteresovanih za ponudu izlagača.

Predstavnica Ministarstva ekonomije Republike Turske, Nilufer Yilmaz Esen izrazila je zadovoljstvo jer su, prema njenim riječima privrednici Turske prepoznali Novi Pazar kao budući industrijski centar, a Bošnjake u ovom kraju označili kao bitan faktor saradnje između Srbije i Turske. Za Oguza Yalcina, direktora "Forem" kompanije, usko specijalizovane za organizaciju sajamskih manifestacija širom svijeta, Novi Pazar je u geografskom i ekonomskom smislu logičan izbor kada je riječ o odabiru mjesta za priređivanje ovakvog sajma.

"Novi Pazar je centar trgovine u ovoj regiji, i nama su novopazarski privrednici od ranije poznati kao dobri, pouzdani saradnici. Izlagači na ovom sajmu su veoma bitni proizvožači tekstila iz Republike Turske i siguran sam da će posjetioci sajma imati šta da vide", kazao je Yalcin.

Direktor "Forem"-a je izrazio posebnu zahvalnost predstavnicima lokalnih vlasti u Novom Pazaru, naglašavajući kako je riječ o "ljudima koji imaju jasnu viziju o razvojnim potencijalima sandžačkog kraja, ali i dobri domaćini svojim gostima".

Izvor: Odjeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika