A- A A+

Poseta predstavnika SKGO Turskoj asocijaciji opština Marmara

Na poziv Turske asocijacije opština Marmara, Stalna konferencija gradova i opština je u periodu od 16. do 18. novembra organizovala posetu najviših predstavnika jedinica lokalne samouprave Srbije Istambulu. Poseta je realizovana u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO", koji Stalna konferencija realizuje uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Delegaciju su činili Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin, Meho Mahmutović, član predsedništva SKGO i gradonačelnik grada Novog Pazara, Faruk Suljević, pomoćnik gradonačelnika grada Novog Pazara, Zoran Alimpić, član Predsedništva SKGO i zamenik predsednika Skupštine grada Beograda, Nikola Tarbuk, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za zastupanje i Darko Drndić, menadžer Savetodavnog centra SKGO.

Predstavnici SKGO su imali priliku da se upoznaju sa ativnostima asocijacije Marmara, a pokrenuta je inicijativa za potpisivanje sporazuma o saradnji između dve asocijacije kojim se otvaraju nove mogućnosti bilateralne saradnje, posebno u razmeni iskustava u pružanju usluga članstvu, kao i zajedničkom nastupu pred evropskim donatorima u budućim projektnim aktivnostima. Predstavnik domaćina, Ismail Kavuncu, predsednik komiteta za međunarodnu saradnju asocijacije Marmara i gradonačelnik grada EyĂĽp, obećao je da će Predlog sporazuma odmah predstaviti nadležnim telima i organima asocijacije Marmara. Takođe, delegacija SKGO je upoznata sa sistemom lokalne samouprave Republike Turske i nadležnostima i aktivnostima pojedinačnih opština u Istanbulu, posebno opština Bayrampasa i BĂĽyĂĽkçekmece. Saša Paunović, predsednik SKGO, pozvao je privrednike i investitore iz Turske da posete Srbiju kako bi se uverili u sve trgovinske pogodnosti, posebno one carinske prema Rusiji i drugim zemljama u regionu. Gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović, istakao je značaj bratimljenja naših i turskih gradova i opština i najavio nova bratimljenja kao početni korak u sve većoj budućoj saradnji dve zemlje.

Poslednjeg dana posete domaćin je organizovao posetu najvećem gradilištu u Turskoj u ovom trenutku za koje je zadužena jedna lokalna samouprava - istanbulski Metro. Naime, ova investicija vrednosti blizu jedne milijarde američkih dolara uspešno i na vreme se privodi kraju. Tom prilikom naša delegacija je upoznata sa svim dobrim i lošim iskustvima ovako velikog i značajnog projekta, i imala je priliku da na licu mesta vidi završne radove na infrastrukturi tog kraka mreže istambulskog metroa.

Izvor:Stalna konferencija gradova i opština

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika