A- A A+

Istanbulski vodovod pomoći će boljem vodosnabdevanju u Novom Pazaru

Tokom posjete Republici Turskoj veliki prijatelj grada Novog Pazara Šaban Erden, bivši zamenik gradonačelnika Istanbula, zajedno sa delegaciom Novog Pazara prisustvovao je upriličenom sastanku sa Javnim preduzećem za vodovod i kanalizaciju grada Istanbula (ISKI). Šef pregovaračkog tima istanbulskog preduzeća bio je generalni direktor tog preduzeća, prof. dr Ahmet Demir, sa svojim saradnicima iz tehničkog sektora. Tema razgovora bio je problem vodosanbdevanja grada Novog Pazara, gde je dogovoreno da se u najkraćem roku formiraju radne grupe istambulskog i novoparskog vodovoda. Radne grupe će biti formirane sa idejom rešavanja problema vodosnabdevanja u Novom Pazaru. Da bi se pristupilo rešavanju pitanja vodosnabdevanja, neophodna je izrada kompletne projektne doumentacije.

Nakon sastanka u ovom istambulskom preduzeću usljedila je posjeta novoizabranom predsjedniku opštine Bajrampaša Atili Ajdineru. Tom prilikom je dogovoreno proširenje postojeće saradnje bratske opštine i Novog Pazara u kulturološkom pogledu, u oblasti obrazovanja, kao i u pogledu doprinosa razvoju infrastrukture. Nakon sastanka, Ajdiner i gradonačelnik Meho Mahmutović su obišli objekte na području opštine Bajrampaša, izgrađene po principima privatnog-javnog partnerstva.

Bivši predsednik opštine Bajrampaša i poslanik vladajuće partije u Turskoj, Husein Burgera, je u kancelariji Novog Pazara na Bajrampaši primio delegaciju Novog Pazara. Burge je inicijator ideje o formiranju radne grupe "Prijatelji Sandzaka" u Republici Turskoj.

Završni dio zvanične posjete delegacije Novog Pazara, obilježila je posjeta udruženju Bosna-Sandžak dernek na Bajrampaši, gdje su sa članovima Upravnog odbora ragovarali o aktuelnom popisu stanovništva, te položaju Bošnjaka u Sandžaku.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović zahvalio je aktuelnim vlastima Turske na pomoći koju su uputili Bošnjacima s prosotora Sandžaka. Mahmutović je, govoreći na zaključnom sastanku tokom ove posjete, istakao da su Bošnjaci u Turskoj i Bošnjaci u Srbiji, odnosno Sandžaku, most saradnje između dveju republika.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika