A- A A+

Vlada Češke i Češka agencija za razvoj podržavaju projekte "Sede" i Grada Novog Pazara

"Na inicijativu SEDE, a uz pomoć Ambasade Češke i češke Razvojne agencije realizujemo veliki projekat iz oblasti agrobiznisa. Projekat se sem u Novom Pazaru realizuje i u Tutinu i Sjenici. Zahvaljujući donaciji naših prijateljima iz Češke, koji su donirali 514 000 eura velika je korist, jer je ukupna vrednost projekta oko milion eura.", rekao je nakon sastanka gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. Češka vlada i diplomatsko predstavništvo u Beogradu su i ranije finansijski podržavali razvojne projekte u Sandžaku.

"Češka je jedna od zemalja iz neformalne grupe Prijatelji Sandžaka. Pomogli su ranije jedan veliki projekat u vezi vodosnabdevanja u Sjenici, kao i projekte vezane za škole u Novom Pazaru. Sve te investicije deo su ideje da se Srbiji pomogne da što pre postane deo Evropske unije. ", rekao je Mahmutović U najavi je realizacija dva velika projekta, koje će finansijski takođe podržati Češka Republika. Jedan projekat se odnosi na izgradnju železnice Raška-Novi Pazar, a drugi vezan za rudnik Štavalj na Pešteri.

"Cilj ljudi koji su danas ovde i Grada Novog Pazara je isti. Cilj nam je napredak po evropskim standardima. Srbija je bila i ostaje prioritet Češke kada je reč o razvojnim projektima. Ovaj projekat iz oblasti agrobiznisa tiče se malih proizvođača i poboljšanja kvaliteta proizvoda od mleka. Prezadovoljni smo činjenicom da na samom projektu imamo takve partnere kao što su SEDA i Grad Novi Pazar. Zbog te efektne saradnje, Češka će i u budućnosti investirati u razvoj vašeg kraja", rekao je Martin Naprstek iz Češke Razvojne agencije.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika