A- A A+

PROGRES obeležio godišnjicu rada u Novom Pazaru

Novi Pazar - Program Evropsko partnerstvo sa opštinama (PROGRES), koji finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske, u Novom Pazaru je nizom aktivnosti obeležio prvu godišnjicu rada.

Na prezentaciji jednogodišnjih rezultata uručeni su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za zamenu kotlova u novopazarskoj gimnaziji i za razvoj poljoprivrede na Pešteri. Za ova dva projekta biće izdvojeno 313.170 evra, a partnerske opštine obezbediće 82.000 evra.

U minulih godinu dana PROGRES je podržao realizaciju dvadeset zajedničkih projekata nevladinih organizacija i lokalne samouprave sa ciljem da se poboljša položaj mladih i ranjivih grupa. Preko Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava omogućeno je pružanje besplatne pomoći građanima Novog Pazara. Ovaj program je obezbedio sredstva za sedam gradskih infrastrukturnih projekata i izradu tehničke dokumentacije za prioritetne lokalne projekte, a pružena je i pomoću izradi devet urbanističkih planova kojima su stvoreni preduslovi za razvoj infrastrukture.

Grem Tindal, menadžer PROGRES-a, rekao je da je u prethodnih godinu dana izdvojeno blizu 1,6 miliona evra za projekte u jugozapadnoj Srbiji.

- Sada je neophodno da se naši partneri, prvenstveno opštine, usredsrede na sprovođenje odobrenih projekata a u skladu sa principima dobrog upravljanja: odgovorno, transparentno, efikasno, uz učešće građana i vodeći računa o njihovim interesima - naglasio je Tindal.

Zaposleni na ovom Programu su predali dobrovoljnu donaciju od 27.300 dinara Fondu "Spajalica" iz kojeg će se stipendirati najbolji studenti u ovom gradu. Obeležavanje prve godišnjice rada u Novom Pazaru, završeno je manifestacijom "Pazarska sofra", u okviru koje su nastupili horovi Đulistan i Rašanke, a posetioci su imali priliku da probaju specijalitete pazarske kuhinje. PROGRES je svoju trogodišnju misiju u 25 opština jugozapadne i južne Srbije počeo prošle godine. Vrednost projekata je 18 miliona evra, od kojih će EU izdvojiti 14, Vlada Švajcarske 2,5 miliona i 1,5 miliona evra je učešće Vlade Srbije.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika