A- A A+

USAID: Početak realizacije regionalnih projekata

Održan je prvi sastanak Međuopštinskog foruma koji koji čine Novi Pazar, Tutin i Sjenica pod pokroviteljstvom USAID-a. Prilikom osnivanja foruma dogovoreno je da će ove tri opštine zajedno raditi na izradi regionalnih projekata od kojih će svi imati koristi.

" Donijeli smo odluku o pet velikih projekata koje će USAID pomoći da se realizuju. Radi se o strateški bitnim i važnim projektima u oblasti agro biznisa, oblasti vodosnadbevanja, projekat o upravljanju čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda i projekti vezani za mlade", rekao je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Na sastanku je dogovoreno da zaposleni ih ove tri opštine pohađaju posebne obuke za pisanje projekata i upravljanje istim, kako bi gradovi stekli uslove da apliciraju za sredstva potrebna u cilju realizacije velikih projekata.

"Iskoristio bih priliku da se zavalim USAID-u, koji je bio i ostaće naš partner, na dosadašnjoj podršci u ime ove tri opštine. Zahvaljujem se na dosadašnjoj pomoći koju je američki narod dao Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i celom Sandžaku" zaključio je Mahmutović.

"Pre oko mesec dana imali smo divnu manifestaciju kojom je otpočeo ovaj naš projekat. Zasukali smo rukave i počeli da radimo konkretne stvari , vodimo konkretne dogovore koji će u narednom periodu imati opipljive rezultate", rekao je Piter Epštajn direktor programa USAID-a.

Aktivnosti koje će se sprovesti u ovom regionu u narednim mesecima su samo deo jednog petogodišnjeg projekta Održivog lokalnog razvoja koji finansira USAID sa 22 miliona dolara. Po rečima Epštajna USAID je u prošlosti radio na projektima sa opštinama pojedinačno, a međuopštinska ideja nužna je jer problemi u opštinama prevazilaze lokalne okvire. Kako se Srbija pomera i kreće ka članstvu u Evropskoj uniji ove tri opštine će morati čvršće da sarađuju oko pripremanja i apliciranja fondovima kroz regionalne projekte.

"Usvojili smo akcioni plan sa nekim vrlo konkretnim projektnim inicijativama i nadam se da ćemo u narednom periodu raditi na definiciji svih projekata", rekao je Piter Epštajn.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika