A- A A+

Potpisan USAID - ov sporazum o međuopštinskoj saradnji

U prisustvu velikog broja predstavnika medija, nevladinih organizacija, gostiju iz javnog i kulturnog života potpisan je Sporazum o međuopštinskoj saradnji Novog Pazara, Tutina i Sjenice, i njihovom približavanju poslovom sektoru i organizacijama civilnog društva.

Sporazum je potpisan u prostorijama kulturnog centra, a parafirali su ga: direktorka misije USAID-a Susan K. Fritz, gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović, predsednik tutinske opštine Bajro Gegić i predsednik opštine Sjenica Muriz Turković, kao i direktorka NVO "Urban In" Aida Ćorović, te Tigrin Kačar, član UO "ASTEX" , i vlasnik kompanije STIG.

Sporazum je preduslov za početak ralizacije projekta, organizovanog u okviru inicijative USAID, u vrednosti od 22 miliona dolara. Cilj projekta , za čiju je realizaciju predvišen period od pet godina, jeste da podrži partnerstva između lokalnih vlasti, biznisa i organizacija civilnog društva kako bi se objedinila znanja i resursi opština i stvorili povoljniji uslovi za investicije i ekonomski rast.

Direktorka misije USAID-a , Susan Fritz istakla je uverenje da je za realizaciju projekta izabrano područje koje ima potencijal i šanse za svetliju budućnost, i kome treba pružiti šansu da izađe iz krize, odnosno u tome mu pomoći.

Prema rečima gradonačelnika Novog Pazara, Meha Mahmutovića, preduslov za stabilizaciju političke situacije u regionu je upravo prevazilaženje političke krize. Mahmutović je nagalasio da je Sporazum čiji je jedan od potpisnika i Novi Pazar, dobra najava za boljitak.

"Novi Pazar podršku USAID- a shvata kao izuzetno dragocenu, a ovo nije prvi primer naše saradnje. Nadam se da će između otalog ovaj projekat doprineti otvaranju tržišta, što automatski znači i otvaranje novih radnih mesta. U svakom slučaju, uveren sam da je za sve nas koji potpisujemo sporazum, al ii za građane čiji smo predstavici, ovo zaista važan dan ", zaključio je Mahmutović.

Potpisnici sporazuma složili su se da je partnerstvo veoma važno za održivost projekta, kao i da je za efikasnost njegove primene i kranjih rezultata neophodna podrška državnih institucija.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika