A- A A+

Održana nacionalna debata o posledicama ekonomske krize

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec ocenio je u Novom Pazaru da se zemlja kreće ka pozitivnim rezultatima privrednog razvoja.

Bajec je na prvoj nacionalnoj debati "Ekonomski razvoj i zapošljavanje - postkrizne mogućnosti i izazovi" rekao da će se pravi razvoj Srbije desiti onog trenutka kada se stvori imidž jedne stabilne evropske zemlje, koja želi da se uključi u razvojne trendove Evrope.

"Dakle, tu je naš prava perspektiva. U toku je jedna važna stvar, koja se zanemaruje, a to je menjanje strukture privrede koja se pomera ka industriji i poljoprivredi, pa je izvoz počeo ozbiljno da nam raste. Poznato mi je koliko su u Novom Pazaru važne uslužne delatnosti, ali kada pogledate na nivou cele privrede Srbije, koja je nerazvijene, nije dobro da usluge čine 65 odsto, a poljoprivreda 10 odsto", rekao je Bajec.

On je dodao da medjunarodne ekonomnske finansijske institucije procenjuju da će Srbija ove godine ostavriti malo brži privredni razvoj.

"Nadam se da će naš privredni razvoj ove godine biti oko četiri odsto. Mi planiramo i dalje dobru saradnju sa Medjunarodnim monetarnim fondom koji će pratiti ekonomsku i razvojnu politiku Srbije i upozoravati nas na stvari koje nisu dobre. Time želimo da dopriesemo povećanju kredibiliteta Srbije i da se izborimo sa konuretnošću ostalih zemalja. Pozitivne ocene medjunarodnih organizacija u tom smislu doprinose povećanju kredibiliteta", rekao je Bajec.

On je istakao da je za dolazak stranih investitora Srbiji potrebno manje političkih problema, a što više priče o ekonomiji, zapošljavanju i razvoju.

"Ako u Srbiji nema evrpskog Novog Pazara, Kragujevca, Novog Sada i ostalih gradova i opština onda neće biti ni evropske Srbije. Novi Pazar je delio sudbinu Srbije u proteklom periodu i kada je u pitanju rast i gubitak. Ipak, ulazimo polako u period koji će značiti oporavak od ove krize i mogućnost da temeljnije krenemo ka razvojnim prioritetima i staranju razvojnog ambijenta", rekao je Bajec.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocenio je da je ovom gradu neophodna pozitivna preporuka Vlade Srbije za dovodjenje stranih investitora.

Mahmutović je rekao da su ovom gradu neophodni isti uslovi i startna pozicija koju imaju ostali gradovi u zemlji.

"Tražimo od Vlade da dobijemo filijale svih republičkih institucija, jer smo jedini od 24 grada u Srbiji koji ih nema. One znače poboljšanje i olaksavanje života gradjana, ali donose i nova radna mesta. Izračunali smo da bi otvaranjem svih ovih filijala, Novi Pazar dobio 361 novo radno mesto, što nije malo", rekao je Mahmutović.

On je rekao da u Novom Pazaru radi 17 hiljada ljudi, dok je oko 22 hiljade bez posla.

"Dakle, naš prioritet je da obezbedimo nova radna mesta gradjanima i da dovedemo strane investitire. Velika odgovornost je na Republici, ali i na gradu. Osnovni preduslov je politička stabilizacija, odnosno slika koja ide iz našeg kraja u svet", rekao je Mahmutović.

On je istakao da će gradska uprava pomoći privrednicima da brendiraju svoje proizvode.

"Brendiraćemo ceo grad, kao evropski Novi Pazar, ali i da stvorimo evropske uslove zbog ove omladine i mladih ljudi koji ovde žive", rekao je Mahmutović.

Nacionalna debata"Ekonomski razvoj i zapošljavanje - postkrizne mogućnosti i izazovi" deo je šireg programa javnih rasprava na kojima će biti razmotreni ključni socio-ekonomski prioriteti i budući pravci razvoja Srbije, u kontekstu evropskih integracija.

Na debati su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, medjunarodnih organizacija, nevladine organizacije i stručnjaci.

Izvor: Radio Sto plus

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika