A- A A+

USAID - Realizacija projekata "Održivog lokalnog razvoja"

Direktor USAID programa Piter Epštain sa saradnicima razgovarao je sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem, a potom sa predstavnicima Gradske uprave. "Održivi lokalni razvoj" je dio USAID programa, koji predstavlja nastavak ranijih mega projekata.

Mahmutović je, pored ostalog rekao da će Novi Pazar konkurisati sa različitim projektima, naglašavajući da je "Novi Pazar grad mladih i da su projekti vezani za taj segment posebno važni". Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović istakao je značaj realizacije ovog programa, dodajući da će "Novi Pazar formirati timove koji će aplicirati sa različitim projektima. Novom Pazaru su zanimljive sve komponente novog USAID programa", podsetivši, da je zahvaljujući sredstvima dobijenim kroz prethodni Mega program, koji USAID sada nastavlja, Novi Pazar završio pješačku zonu i rekonstrukciju krova u prolazu Nove lučne zgrade.

Na prezentaciji Programa, kojoj su prisustvovali, pored čelnika gradske vlasti i predstavnici Gradske uprave, istaknut je značaj realizacije ovog programa, koji podrazumijeva pet oblasti: međuopštinska saradnja, reforma lokalne uprave, učešće građana, mladi i razvoj, kao i razvoj poslovnog okruženja, a svaka od ovih oblasti imaju svoje vođe timova.

"Program ima dosta sličnosti, ali i razlika u odnosu na neke druge programe. Osnovna razlika jeste što se njime potencira međuopštinska saradnja. Novi Pazar će tako u saradnji sa, drugim, posebno susjednim opštinama raditi na razvoju različitih projektnih ideja. Infrastruktura je važna za sve opštine. Ta saradnja koja se započne privućiće i neka evropska sredstva u budućnosti. Ako pogledamo malo u budućnost u vreme koje će doći, kada Srbija bude kandidat za člana Evropske unije, tada će biti dostupan i novac iz evropskih fondova, ali će ta sredstva biti dostupna, prije svega, na regionalnoj osnovi i time će se finansirati infrastrukturni razvoj, razvoj turizma i poljoprivrede opština koje sarađuju", kazao je Peter Epštajn direktor USAID - ovog programa "Održivi lokalni razvoj". Ukupna vrijednost ovog programa na nivou Srbije iznosi oko 22 miliona eura.

Izvor: Odeljenje za informisanje
Video: Regionalna RTV

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika