Odobreno 20 projekata u Jugozapadnoj Srbiji

Kategorija: Ekonomija

Tokom posete evropske delegacije, uručeni su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sprovođenje projekata iz Jugozapadne Srbije u okviru Programa evropskog partnerstva sa opštinama - PROGRESS. Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojili su 170.000 evra kao podršku za realizaciju 20 odobrenih projekata, od kojih je sedam iz Novog Pazara. Lokalne samouprave obezbeđuju do 25% sredstava za ove projekte. Ambasador Švajcarske Ervin Hofer, kaže da je ideja da se nađe najbolji način za trošenje sredstava kroz inicijativu građana.

"Mi mislimo da je to recept za rešavanje svih problema u ovom regionu. Lične inicijative koje će angažovati upravu, javna sredstva i biti iskorišćene u korist mladih, starih i svih onih kojima to treba", smatra Hofer.

Menadžer PROGRESS-a Gream Tindall, istakao je značaj saradnje vlasti i civilnog sektora.

"Ovo je jako zanimljivo, ako se setimo kako je izgledala skora istorija odnosa. Uvek je postojao rivalitet i blago neprijateljstvo među njima. Ovo je prvi put sada da vidimo da se duh promenio. Ne trebaju jedni druge da doživljavaju kao neposrednu pretnju već da zajedno, kroz saradnju i bez političkog upliva rade na projektima za dobrobit građana", rekao je Tindal.

Među odobrenim projektima iz Novog Pazara našla se i Skupština grada sa projektom "Uključivanje građana u sistem odlučivanja".

"Mi kao gradska uprava smo partneri u svim ovim projekima i nadam se ne samo ovim nego i svim drugim, koji su veza između javnog sektora i građana uz podršku nevladinog sektora. Nastojaćemo da budemo transparentni, da građani imaju pravo da učestvuju u donošenju budžeta, pomoći marginalnim grupama i ugroženim populacijama", kaže gradonačelnik Mahmutović.

Projekat je odobren i Građanskom forumu za uređenje turističko rekreativnog centra "Borići" kao i Kancelariji za mlade pod nazivom "Mladi mladima".

Izvor:Odeljenje za inforimsanje