A- A A+

Gasovod od Brusa do Tutina

Gasovod koji će gasom snabdevati i Novi Pazar počeće sa izgradnjom do kraja godine. Memorandum je potpisan sa predstavnicima Brusa, Raške, Novog Pazara, Tutina, Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog potoka, koji su obuhvaćeni ovim projektom. Finansijeri investicije, čija će vrednost biti oko 45 miliona evra biće slovački konzorcijum.

Načelnik Raškog okruga Mateja Mijatović je rekao da iz memoranduma proističu obaveze za ove opštine, od toga da će zajednički nastupati prema firmama , preduzećima I ministarstvima u cilju realizacije ovog projekta,

"Projekat je trenutno u završnoj fazi, dogovaramo se oko ugovora koji ćemo potpisati najkasnije za četiri, pet meseci. Pokušaćemo da ga realizujemo i pre zbog činjenice da ovaj region značajan za celu Srbiju, a za Vladu Srbije pogotovu. Ovakvim projektima želimo da zadržimo mlade ljude u ovom regionu, a ovo je način da nam dođu strane kompanije koje će koristiti ovaj energent za upotrebu, kao i strani investitori", rekao je Mrakić.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike I rudarstva Dušan Mrakić rekao je da očekuje da će izgradnja gasovoda početi do kraja ove godine . On je dodao da će gasovod da će biti povezan I sa drugim regionima u Srbiji.

"Na osnovu memoranduma će biti formiran tim koji će činiti predstavnici svih opština i gradova koje su ga potpisale, a čiji će zadatak biti da realizuju i konkretizuju sve što je danas dogovoreno. Memorandum obavezuje opštine da učine sve da omoguće ono što je u njihovom domenu rada, papire i katasterske podloge buduće trase gasovoda", rekao je Mijatović.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je istakao da je za ulaganje u ovaj grad najbitnija dobra infratsruktura. On je podsetio na najavljene projekte, koji su od velikog značaja za ovaj kraj, a to su izmedju ostalih pretvaranje vojnog aerodroma Lađevci kod Kraljeva u civilni I izgradnja autoputa koji će proći kroz Peštersku visoravan.

Izgradnja
"Kada imate obezbeđenu infrastrukturu onda ste konkurentni za velike investicije. Nadam se da ovo neće biti poslednja investicija gde ćemo zajedno nastupiti, jer ima velikih potencijala za razvoj ovog kraja.", rekao je Mahmutović.

Gasovod, o čijoj izgradnji je potpisan memorandum biće umrežen u gasovodnu mrežu čitave Srbije. Ovaj deo mreže u osam opština juugozapadne Srbije gradiće konzorcijum iz Slovačke, sa kojim je protokol o saradnji potpisan početkom februara.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika