TURSKA RADI OSAM PROJEKATA U SANDŽAKU

Kategorija: Ekonomija

Srbija i Turska sutra će potpisati bilateralni ugovor o ekonomskoj saradnji, najavili su u Novom Pazaru koopredsednici Međudržavne komisije za ekonomski razvoj Turske i Srbije, Omer Dinčer i Sulejman Ugljanin.
Oni su prilikom obilaska Turskog kulturnog centra u Novom Pazaru novinarima kazali da su u saradnji Srbije i Turske "napravljeni veliki koraci".
Ministar rada i socilajne politike Turske Omer Dinčer je kazao da je do sada Turska agencija za razvoj (TIKA) u poklonila 6,5 miliona dolara Srbiji za realizaciju 15 projekata.
"Neki od tih projekata trebalo bi da budu zavrrseni do kraja 2011. godine i u njih će biti uloženo još 6,3 miliona dolara. Od 15 projekata, osam je realizovano u Sandžaku", rekao je on.
Dinčer je najavio i još nekoliko projekata koji će biti realiozovani u Sandžaku.
"Planiramo da preko TIKE uložimo još pet miliona dolara u izgradnju škole i Centra za analizu medicinskih problema. Škola će koštati 1,8 miliona dolara, a Centar četiri miliona dolara. Nakon letošnje posete premijera Taipa Erdogana uvezli smo sa ovog područja 300.000 tona sirovog mesa", rekao je Dinčer.
On je podsetio da je Turska sa 30 miliona dolara kreditirala i izgradnju puta preko Sandžaka.
"Spremni smo da damo svoj deo za ekonomski razvoj ovog dela Srbije, jer između Sandžaka i Turske nema razlike. Ako vi živite u raskoši i miru i mi u Turskoj živimo isto tako, pa ćemo se zbog toga potruditi da vi ovde živite u što razvijenijoj, mirnijoj i boljoj sredini. Potrudićemo se da što više pomognemo ekonomski razvoj Srbije", dodao je Dinčer.
Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocenio je da je ekonomski razvoj Novog Pazara i Sandžaka najveći i najznačajniji interes svih ljudi koji žive na ovom prostoru, bez obzira na veru, religiju i nacionalno opredeljenje.
"Razgovarali smo o budućim infarstrukturnim projektima, ne samo onim koje smo već dogovorili, kao što su izgradnja autoputa, magistralnih puteva i aerodroma. Bošnjaci u Sandžaku su most saradnje između Turske i Srbije, i od toga će svi imati koristi. Ovaj kraj će u narednom periodu postati značajan ekonomski centar u Srbiji", rekao je Mahmutović novinarima.
Turska delegacija je tokom popodneva obišla lokaciju gde će biti izgrađena Regionalna zona u Leskovi, nedaleko od Tutina.