A- A A+

Sredstvima Svetske banke do modernog vrtića

Novi Pazar prvi je na listi prioriteta među lokalnim samoupravama, kojima će uz podršku Vlade Srbije biti odobrena sredstava iz fonda Svetske banke a za potrebe izgradnje još jednog obdaništa. Ovu vest je boraveći u našem gradu saopštila pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljkovic.

"Pazar je prvi na listi i po obećanju premijerke i po obećanju resornog ministra, i ja prenosim ono što su njih dvoje rekli – da će se sredstvima Svetske banke vrlo brzo raditi u Novom Pazaru. Očekujemo konkretne dogovore o potezima i datumima, a ja danas mogu da potvrdim da postoji hitnost i realna potreba za radovima u vrtiću Naše dete", rekla je ovim prilikom pomoćnica ministra Vesna Nedeljković.
Nedavno se u noćnim satima u jednoj od učionica ove ustanove obrušio plafon, ali na sreću, u objektu nije bilo nikoga.
"U pregovorima smo da se sanacija učionice i proširenje kapaciteta izvrše što pre, a na prvom mestu nam je bezbednost dece. U vezi sa ovim slučajem zaista moram da pomenem pravovremenu reakciju lokalne samouprave i gradonačelnika Biševca", kazala je Nedeljković.

Gradonacelnik Nihat Biševac rekao je, tokom obilaska decjeg vrtica "Naše dete", da je odluka
Vlade Srbije i Ministarstva da u obezbeđivanju sredstava podrži Novi Pazar, potpuno očekivana.
"Raduje nas vest saopštena danas. Sledi dolazak pomoćnice mistra za investicije. Projekat za novi vrtić je spreman a vrednost radova je oko million i dve stotine hiljada eura i podrazumeva obezbeđivanje savremenih učionica, prostora za decu i zaposlene po svetskih standardima. Cilj lokalne samouprave je stvaranje što boljih uslova u obrazovno vaspitnim ustanovama", rekao je gradonačelnik Biševac, podsećajuću da je u okviru saradnje sa Turskom razvojnom agencijom TIKA u planu i izgradnja novog vrtića u blizini rekareacionog centra, kao i da nas očekuje otvaranje vrtića na Šestovu.

U vrtiću "Naše dete", prema postojećim kapacitetima malisanima i njihovim vaspitačima na raspolaganju je 6, a nakon okončanja radova na izgradnji novog objekta biće čak 16 ucionica.
Postojeći uslovi i ono što se dogodilo,po rečima direktorke PU. "Mladost", Sabine Hoćanin doprinelo je poziciji kod Svetske banke.

"Deca iz ovog obdaništa nakon nedavnog obrušavanja plafona borave u prostorijama PU
"Mladost". Roditelji su zadovoljni i broj dece nije promenjen. Sanacija prostora u vrticu "Naše dete iziskuje određeno vreme ali je naš cilj betbednost i garantujem da prostor neće biti korišćen sve dok nadležne službe, nakon procene da je boravak u prostorijama siguran, ne daju zeleno svetlo", zaključila je direktorka Hoćanin.

Nakon radova na obdaništu "Naše dete", izgradnjom još jednog vrtića i puštanjem u rad objekta na Šestovu, postojeći kapaciteti PU "Mladost", koji su raspoređeni na nekoliko lokacija u gradu biće rasterećeni.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops