A- A A+

Karavan igre kreće iz Novog Pazara

Manifestacija Karavan igre koji kroz umetničke, edukativne i interaktivne programe promoviše umetničku igru ove godine kreće iz Novog Pazara. Novopazarskoj javnosti ovaj događaj danas su najavili direktor Kulturnog centra Husein Memić, gradonačelnik Nihat Biševac i direktorka Beogradskog festival igre Aja Jung.

„Osim toga što je Novi Pazar jedan od 12 gradova u kojem se održava Karavan igre, ove godine nam je odato priznanje da ova manifestacija polazi iz našeg grada. Grad Novi Pazar je i u pršloj i u ovoj godini odvajao sredstva za razvoj kulture. Karavan igre je manifestacija koja će obogatiti kulutrnu scenu našeg grada. Deca će imati priliku da se kroz rad sa pedagozima upoznaju sa baletom i modernom igrom.“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je dodao da će najbolji koreografi 10 dana boraviti u našem gradu i da će oni koji imaju interesovanje za igru biti u prilici da nauče nešto više ovoj umetnosti. On je istakao važnost ovakvih manifestacija u gradovima širom zemlje. „Želim da se zahvalim Aji Jung što je odabrala naš grad, a Gradska uprava će uvek izdvajati sredstva za projekte koji afirmišu kulturu“, zaključio je gradonačelnik Nihat Biševac

Direktor Kulturnog centra Husein Memić je uputio Poziv roditeljima da dovedu svoju decu, da zajedno sa pedagozima učestvuju u radionicama. „Ovo je manifestacija svetskog ranga i ne treba da se propusti. Novi Pazar pomera granice sa ovakvim svetskim kulturnim manifestacijama. Grad Novi Pazar je odavno prerastao granice lokalnog u pogledu velikih kulturnih događaja. I sam odabir Grada Novog Pazara kao polazne tačke ovog karavana kazuje da je naš grad prepoznat kao kulturna destinacija.“, rekao je direktor Memić dodavši da u novopazarskoj publici postoji veliko interesovanje i za balet i za moderne igre.

Prethodni Karavan igre u Novom Pazaru trajao je tri dana, a ove godine je projekat tako osmišljen da pedagozi i koreografi sa mladima u Novom Pazaru raditi 10 dana. Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, osvrnula se na zainteresovanost mlade novopazarske publike: „Posebno me je radovao dolazak mladih zaintersovanih Novopazaraca na Beogradski festival igre. Njihov dolazak je bio organizovan u jednoj divnoj sinergiji sa vašim Kulturnim centrom i Gradom Novi Pazarom. Verujem da su oni uživali, imali su bez pitanja. Verujem da će ovaj Karavan igre biti uspešan i da će nam dati smernice za dalju edukaciju mladih, ali za stvaranje nove publike.“

Karavan igre počinje u petak 10. juna, a na repertoraru su predstava „Pariski život“, Sabrine Bosko, dok nas uveče očekuje gala koncert sa insertima iz velikih baletskih dela.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops