A- A A+

Kultura trajno spaja ljude

Grad Novi Pazar i Biblioteka “Dosijej Obradović” domaćini su četvrtih književnih susreta pisaca nacionalnih manjina Srbije “Femili”. Ovogodišnji učesnici susreta bili su gosti gradonačelnika Nihata Biševca, uz čiju će podršku manifestacija u narednom periodu biti dodatno oplemenjena.

“Ovi su susreti jedinstvena književna manifestacija na Balkanu. Podržavamo razvoj kulture, jer ona ljude spaja trajno, na najbolji mogući način, prezentovanjem kreativnih, originalnih i inspirativnih ostvarenja. Uvek ćemo podržati kulturni razvoj naroda, njihovu potrebu da stvaraju na maternjem jeziku i da svoje stvaralaštvo prezentuju pred pripadnicima druge zajednice. Zato su nam književni susreti pisaca nacionalnih manjina toliko dragoceni, i potrudićemo se da u godinama koje dolaze organizaciono budu još sadržajniji, kvalitetniji”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Atila Marton, glavni i odgovorni urednik Radio televizije Vojvodina istakao je da zajednička ideja “da se susreti oplemene” nailazi na punu podršku lokalne samouprave Novog Pazara i Ministarstva kulture Republike Srbije.

“Da bi na susretima bilo što više predsavnika nacionalnih zajednica, podrška je zaista važna. Uz podršku graonačelnika Biševca, mislim da će susreti doživeti I svoju desetogodišnjicu, što je za nas izuzetno važno”, zaključio je Marton.

Cilj književnih susreta je afirmacija književnog stvaralaštva pisaca koji pišu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji. Novi Pazar je kao domaćin dvodnevne manifestacije, divnim povodom kulturni centar regiona.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops