A- A A+

“Reci ne radu na crno” za dobrobit zajednice

Akcija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pod sloganom “Reci ne radu na crno” promovisana je i u Novom Pazaru. Cilj akcije je da zaštiti zaposlene bez ugovora sa poslodavcem, kao i sve radnike koji nisu prijavljeni na socijalno i zdravstveno osiguranje. Uz pozdravnu reč upućenu gostima, gradonačelnik Nihat Biševac izrazio je zadovoljstvo što su građani Novog Pazara deo kampanje.

“Radnicima legalan rad obezbeđuje brojna prava i za njih je ova kampanja najvažnija. Na drugoj strani, ništa manje značajna nije ni za poslodavce, jer jedino legalno tržište obezbeđuje uslove konkurentnosti. Na kraju, čitava zajednica jačanjem lokalnog bužeta ostvaruje višestruku i dugoročnu korist i stvara mogućnost da u svojim gradovima gradovima i opštinama poboljšamo uslove života mladih generacija”, rekao je Biševac, izrazivši uverenje da će kampanja i u Novom Pazaru da dati rezultate.

Ovi povodom, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu rada istakao da se snaga projekta ogleda u tome što iza realizacije stoji Vlade Srbije.

“Želimo da poslodavcima i zaposlenima pošaljemo poruku da je smanjenje broja zaposlenih na crno bolje za svakog građanina pojedinačno. Legalan rad garantuje bezbednost pri osiguranju, kao i pri zapošljavanju novih radnika. Inspekcijski nadzor u ovoj borbi ima značajnu ulogu, a da li je reč o radu na crno, zapravo je jedino I moguće utvrditi inspekcijskim nadzorom”, kazao je Nerić, uz konstataciju da su rezultati kampanje postali vidljivi već posle nekoliko meseci.

U prvih osam meseci, Inspektorat rada Republike Srbije povećao je u odnosu na prethodnu godinu inspekcijski nadzor za čak 13 000 poseta privrednim subjektima, što je prema rečima direktora Stevana Đurovića, jasan pokazatelj da su mere u borbi protiv sive ekonomije znatno pooštrene.

“Uprkos pojačanom nadzoru, broj evidentiranih lica koja rade na crno je znatno manji. Problem je što Insprektorat konstroliše mnogo subjekata i što sem redovne kontrole, često posežemo za vanredim terenskim obilascima, a ovaj segment iziskuje angažovanje”, istakao je Đurović.

Novčana kazna za svako lice koje poslovnu delatnost obavlja van propisanih okvira je od 800 hiljada do 2 milona dinara, kako je propisao zakon, ali iz Inspektorata zaključuju da sudska praksa blagim pristupom ne premašuje iznose veće od 300 hiljada dinara.

Kampanja “Reci ne radu na crno” pokrenuta 2018. godine treba da ukaže poslodavcima na neophodnost poštovanja zakona i Ustava RS, te ohrabri radnike da daju svoj doprinos rešavanju izazova koji nastaju u borbi protiv sive ekonomije.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika