A- A A+

Sutra počinje festival sevdaha - World music Zeman fest

World music fest “Zeman”, festival sevdaha, spoj savremenih muzičkih pravaca sa tradicionalnom muzikom počinje sutra, 9. avgusta u Gradskom parku Novog Pazara, i traje tri dana. Organizatori su Kulturni centar i Grad Novi Pazar.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić kazao je da je “Zeman” već izazvao pozitivne reakcije javnosti, naročito u umetničkim krugovima koji kvalitetnu muziku neguju up0rkos izazovima i čuvaju je od komercijalnih uticaja.

Da “World music fest Zeman” dođe u Novi Pazar zaslužni su najbolji među muzičarima Kenan Mačković i sandžaklija Mirza Redžepagić, biser ovog kraja u Sarajevu. Upravo je festival prilika da naši ljudi koji ostvaruju neverovatne rezultate vani, predstave ono u šta su uložili svoje znanje i kreativnost”, kazao je Memić, uputivši poziv ljhubiteljima sevdaha, gostima iz dijaspore i svima koji žele da vide nešto novo, da proprate festival sevdaha.

Prve noći festivala nastupiće sastav Sevdah duende iz Sarajeva. Publika će imati priliku da uživa u magičnim zvucima fuzije tradicionalne bosanke sevdalinke i flamenka.

Druga noć festivala rezervisana je za takmičarsko veče u okviru koga će nastupiti osam najboljih izvođača odabranih konkursom uz pratnju revijalnog orkestra festivala. Najbolji takmičari će dobiti vredne novčane nagrade (prvo mesto 500, drugo 300 i treće 150 eura) kao i profesionalni audio/videosnimak nastupa.

U noći završnice World music fest “Zeman”, ugostitiće mladog, talentovanog Jusufa Brkića, afirmisanog interpretatora sevdalinke uz pratnju na sazu, te trio “Rahat” iz Beograda, koji njeguje tradicionalnu osmansku muziku.

U sklopu festivala biće održane i dve muzičke radionice na kojima se ostvaruje saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnici radionica će imati priliku da steknu nove veštine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.

Festival “Zeman” zasniva svoj koncept na promociji istrajnog autorskog rada, originalnog izraza i snažnog izvođačkog potencijala afirmisanih muzičara. Prema najavi organizatora, manifestacija po svom konceptu predstavlja svojevrsnu muzičku ekskluzivu na ovim prostorima i prilika je ljubiteljima sevdaha da tri dana zaista uživaju u programu koji je pažljivo pripreman godinu dana unazad.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika