A- A A+

Do rodne ravnopravnosti propisima i voljom zajednice

Novi Pazar nije slučajno odabran kao jedna od pet lokalnih samouprava gde je organizovana javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravopravnosti, što je potvrdilo intresovanje za skup u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. U ime grada domaćina, pozdravnu reč je uputila predsednica Skupštine grada Ifeta Rdončić.

„Nije dovoljno zakon usvojiti, neophodna je primena. Kvote kojim se bilo šta propisuje ne znače ništa i lično mislim da žene još uvek nisu ravnopravne građanke ovog društva. Raduje me ipak što zakonodavac želi da se postojeće stanje promeni a to dokazuje i organizovanje javne rasprave o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti“, kazala je predsednica Skupštine Novog Pazara Ifeta Radončić.

Predsedavajuća lokalnim parlamentom istakla je da ni važeći zakoni nisu zabranili da žena bude donosilac odluka ali da je za tako nešto potrebna volja zajednice.

Iako bi stanje u pogledu angažovanja žena u  procesu odlučivanja i obavljanju javnih funkcija moglo biti bolje, slika u Novom Pazaru je vedrija nego u većini gradova i opština u Srbiji, makar u nastojanju  da rodna ravnopravnost zaživi.

Pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević istakao je da su žene kao donosioci odluka u Novom  Pazaru dokazale da su pouzdane i odogovorne saradnice, ali i da su „odgovornije i pouzdanije od kolega muškaraca“.

„Primera kojima se na lokalnom nivou ovakva tvrdnja  može potkrepiti je mnogo. Zakonom neke stvari ne mogu da se definišu ali je naš zadatak da ženama koje u okviru kolektiva poslove obavljaju bolje od drugih zaposlenih, pružimo punu podršku i istaknemo njihovu ulogu“, rekao je Suljević.

Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Novog Pazara, predstavljen je kao jedan od aktivnijih u zemlji.

”Sadašnji saziv nastoji da osnaži poziciju Saveta za rodnu ravnopravnost unutar lokalne samouprave i da utiče na izradu strateških dokumenata, koji su u ovom periodu u pripremi”, naglasila je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti u Novom Pazaru, Banina Muderizović.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovelo je ciklus javnih rasprava sa ciljem da sačini izveštaj sa konkretnim predlozima  i zaključcima koji će uticati na definisanje konačne verzije novog  Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Republici Srbiji. 

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika