A- A A+

Novi Pazar obeležava 557. godišnjicu postojanja

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac za Sandžak Danas kaže da je vreme između dva rođendana grada obeležila izgradnja nekoliko kapitalnih objekata, a da je „najveći utisak dolazak dvojice lidera, predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Taipa Erdogana“.

– Bio nam je cilj, da sve što smo radili u proteklih godinu dana, da poboljšamo uslove života građana. Postignutim smo zadovoljni i okrenuti smo planovima za narednih godinu dana za stalno izgrađivanje grada, naglašava Biševac i ističe da je za grad „istorijski značajna“ bila poseta Vučića i Erdogana, jer je poslata poruka mira i saradnje, a veoma su značajni i protokoli koji su potpisani tog dana. „Na prostoru dečijeg vrtića „Mladost“ dobićemo novu zgradu vrednu dva miliona evra. Nakon posete potpisana su dva protokola o rekonstrukciji hamama „Gazi Isa bega“. Najvredniji projekat, plod te posete je izgradnja mosta u centru grada sa pristupnim saobraćajnicama. U sklopu sporazuma je i potpuno renoviranje stare hale sportova, koja bi trebalo da postane košarkaški centar regiona. Kad se sve podvuče, više od pet miliona evra uložiće u Novi Pazar. Protokolom između Srbije i Turske predviđen je izvoz 5 000 tona mantija i mesa iz ovog kraja, što je velika šansa za naše privrednike. U toku te posete obećan je doprinos unapređenju putne mreže, prvenstveno putnih pravaca od Novog Pazara do Tutina i Sjenice, kao i izgradnja auto puta koridora 11 preko Pešteri, jer je savremena putna infrastruktura preduslov za ulaganja stranih investitora“, ističe gradonačelnik.

Između dva rođendana, Novi Pazar je bio domaćin Balkanskog atletskog prvenstva za seniore i ugostio 600 sportista iz 17 zemalja i na taj način se upisao na svetsku sportsku mapu. Biševac kaže da se stvaraju uslovi za razvoj sportskog turizma, jer se pored atletskog stadiona gradi hotel i još neki sadržaji. Kada je turizam u pitanju, ističe nagradu EDEN, za izuzetnu turističku destinaciju Evrope u Srbiji.

– To je izuzetna čast, ali i odgovornost da nastavimo da ulažemo u turizam. Ova nagrada je dobra ulaznica na svetsku turističku mapu, a mi ćemo uložiti napore da stvorimo što bolje uslove. Izgradnjom šest novih hotela i podizanjem kvaliteta usluga, bogato kulturno-istorijsko nasleđe i banjska lečilišta, izdvajaju nas od svih drugih gradova, ali su i to naši argumenti za privlačenje većeg broja posetilaca, objašnjava novopazarski gradonačelnik.

U proteklih godinu dana, završeno je korićenje reka Raške, Deževske i Banjske i na taj način je zaštićeno od poplava veliki broj domaćinstava, industrijska zona i znatne površine poljoprivrednog zemljišta. Ukorićeno je više od dva km reke Raške, od Carske ćuprije do Banjske reke i uzdužno Deževska reka u dužini od 700 metara. U projekat je uloženo više od dva miona evra a sredstva je, posredovanjem preduzeća „Srbija vode“ obezbedila Svetska banka

– Zahvaljujući donaciji Norveške i uz podršku Kancelarije za javna ulaganja, potpuno je rekonstruisana OŠ „Stefan Nemanja“ i sada imamo školu koja ispunjava evropske standarde. Osim toga, otvorili smo novi i savremeno opremljeni Dijagnostički centar, pa sada naši građani i oni iz susednih opština na dijagnostikovanje ne moraju da idu u Beograd i Kragujevac. U izgradnju i opremanje uloženo je više od tri miliona evra, a sredstva smo dobili od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izgradili smo i novi Urgentni blok i sada će gradska Hitna služba, u savremeno opremljenoj zgradi, sa proširenim odeljenjima i obnovljenim voznim parkom funkcionisati mnogo bolje. U finansiranju izgradnje i opremanju ovog objekta, vrednog više od dva miliona evra, pomogli su nam EU i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Doprinos poboljšanju pružanja zdravstvenih usluga dala je i Turska agencija za razvoj (TIKA), koja je finansirala potpunu rekonstrukciju i opremanje Ginekološko-akušerskog odeljenja u Opštoj bolnici, nabrojao je Biševac najznačajnije projekte, koji su realizovani između obeležavanja dva 20. aprila – Dana grada i poručio da je cilj da lokalna samouprava bude transparentna „kako bi građani bili upoznati sa njenim radom i trošenjem budžetskih sredstava“. Za kraj leta najavio je formiranje elektronske skupštine, a za formiranje elektronske uprave od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Novi Pazar je dobio 4,7 miliona dinara.

Obeležavanje Dana grada počelo je u nedelju ženskom rukometnom utakmicom, a narednih dana nastavljeno je otvaranjem izmenjene stalne postavke u Muzeju „Ras“, izložbe na gradskom trgu „Bujrum u Novi Pazar“ i bazara „Pazar na dar“. U Istorijskom arhivu „Ras“ organizovani su Dani otvorenih vrata, u biblioteci „Dositej Obradović“ promovisana je monografija Selima i Demira Šaćirovića, u Turskom kulturnom centru održano je veče poezije Yunus Emre. Promovisano je stvaralaštvo Huseina Bašića, održano je književno veče u Centru za decu i omladinu „Duga“

Sajam socijalnog preduzetništva, na kojem je učestvovalo dvadesetak preduzeća iz cele Srbije, održan je juče. Manifestacija ove vrste prvi put je organizovana, a za to su zaslužni gradska uprava, Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda, Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) i Nacionalna služba za zapošljavanje. Održan je Eko festival, a u Koncertnoj dvorani premijerno je izvedena pozorišna predstava „Deportacija“, čiji je autor crnogorski novinar Željko Vušurović, a u režiji i adaptaciji Gradimira Gojera.

Kafa sa gradonačelnikom

Svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti uručena gradska priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, biće održana danas. Sednici će prethoditi Sajam virtuelnih preduzeća Ekonomsko-trgovinske škole, razgovor gradonačelnika sa građanima nazvan „Kafa sa gradonačelnikom“. Veče je predviđeno za otvaranje godišnje izložbe Sandžačkog udruženja likovnih umetnika i Finale stvaralaštva mladih. Dan grada – 20. april obeležava se u znak sećanja na 20. april 1461. godine, kada je Novi Pazar prvi put pomenut u pisanim dubrovačkom dokumentu.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika