A- A A+

Grad pronašao adekvatnu parcelu za izgradnju škole u Šutenovcu

Grad Novi Pazar poslednjih godina sve više ulaže u školstvo i obrazovanje, a dokaz za to su tri novosagrađene škole “Ćamil Sijarić”, “Meša Selimović” i “Halifa bin Zaid Al Nahjan” na Dojevićima. Ove dve škole rasteretile su „Bratstvo“ i „Rifat Burdžević Tršo“ koje su do izgradnje dve nove radile u tri smene. Na redu je rasterećenje osnovne škole Vuk Karadžić, a nova škola prema projektu Gradske uprave predviđena je u naselju Šutenovac, gde je pronađena adekvatna lokacija. Na istoj lokaciji predvidjena je i izgradnja vrtića.

Ideja za izgradjom nove škole u naselju Šutenovac čime bi se rasteretila škola Vuk Karadžić koju pohađa oko 1900 učenika, postoji odavno o čemu je prilikom poslednje posete Novom Pazaru razgovarano sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem kome je predočen problem sa pretrpanošću pomenute škole.

“Ministra smo upoznali sa problemom prenatrpanosti škole Vuk Karadžić, da se radi u tri smene i tražili smo da nam pomogne u izgradnji nove koja bi rešila ovaj problem. Zašto smo izabrali Šutenovac? Najpre zbog bezbednosti dece koja prelaze magistralni put , a onda i zbog rasterecenja skole Vuk Karadzić” – rekla je članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović.

Da u Novom Pazaru, a posebno u gusto naseljenom delu grada, nije lako naći adekvatnu parcel posebno za izgradnju nove škole,  uverili su nadležni u lokalnoj samoupravi koji od septembra traže pravu parcelu.

“Adekvatna parcela mora imati najmanje jedan hektar površine, da je pravilnog geometrijskog oblika i da zadovoljava brojne standarde predvidjene Zakonom o planiranju i izgradnji. Mi smo pronašli tri odgovarajuće parcele, i sada nam predstoji proces otkupa tih parcela jer su u privatnom vlasništvu. Urađeno je idejno rešenje, a predračunska vrednost nove škole iznosi oko 2 miliona evra, a nikako 6 miliona evra” – objasnio je gradski urbanista Elvir Hamidović.

Iako se spekulisalo da novac za izgradnju nove škole postoji, a da Grad navodno ne želi da izgradi novu školu, činjenica je da do dansa od ministarstva prosvete nije zvanično dobijen nikakav dokument u kome se navode pomenuta opredeljena sredstva. No, nadležni u lokalnoj samoupravi rešeni su da što pre kompletiraju projekat sa lokacijom kako bi bili spremni kada se neophodna srestva za izgradnju škole pojave.

Izvor: rtvnp.rs

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops