A- A A+

Nagrada EDEN u Briselu uručena gradonačelniku Biševcu

Sinoć je u Briselu Novom Pazaru i zvanično uručena nagrada EDEN za izuzetnu destinaciju Evrope u Srbiji. Nagrada je uručena gradonačelniku Nihatu Biševcu. Ova nagrada za Novi Pazar predstavlja poseban pijetet naročito ako se ima u vidu da je naš grad jedan od 18 dobitnika iz cele Evrope.

U Briselu su sinoć dodeli nagrada prisustvovali svi značajni predstavnici zemalja, dobitnica nagrade EDEN za izuzetne destinacije Evrope, njih 18.

Novi Pazar je ovu nagradu, odnosno prvo mesto osvojio nakon  što je učestvovao na nacionalnom konkursu za izbor ’’Izuzetne destinacije Evrope”(European Destination of Excellence-EDEN).

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, kome je sinoć i uručena ova nagrada, kazao je da će Novi Pazar ubuduće zauzimati značajno mesto na turističkoj mapi Evrope što će, kako je istakao, rezultirati i dolaskom većeg broja turista.

Direktorka Turističe organizacije Novog Pazara Ljiljana Lešević kazala je da je Novi Pazar ovakvu nagradu odavno zaslužio, te da će ovime biti otvorene mnoge mogućnosti za unapređenje ovdašnje turističe ponude.

Podsetimo, konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema je bila ’’kulturni turizam”.

Poseban naglasak je stavljen na materijalno kulturno nasledje na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESKO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta.

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene su u ’’Mrežu izuzetnih destinacija Evrope”, i promovisane na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajta Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.

Izvor: rtvnp.rs

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops