A- A A+

Novi Pazar potpisnik Sporazuma o formiranju turističke regije

Tokom trajanja jubilarnog 40. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, potpisan je Sporazum o formiranju turističke regije Kopaonik. Inicijativa za formiranje regije datira od 2015. godine. O  sporazumu u okviru koga će na polju razvoja turizma zajednički delovati tri grada i šest opština, među kojima je i Novi Pazar, govorio je gradonačelnik Nihat Biševac.

„Izuzetno važan trenutak za sve nas. Za grad Novi Pazar sa brojnim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a, nemerljiv je značaj udruživanja u pogledu dovođenja turista u region ali i realizacije brojnih projekata. Za sve potpisnice, značaj sporazuma je isti, što garantuje kvalitetnu saradnju i popularizaciju turizma“, kazao je Biševac.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Miroslav Knežević ocenio je da je „integracija gradova i opština u okviru turističke regije Kopaonik sjajan korak, načinjen u skladu sa  nacionalnom strategijom razvoja turizma za period do 2025. godine“, i da je  „regionalna povezivanja najbolji su put sa se iskoriste svi turistički potencijali naše zemlje“.

Kada je 2015.godine nastala inicijativa za udruživanje, ineteres potpisnica Sporazuma o osnivanju regije Kopaonik bio je,  prema rečima predstavnika turističkih organizacija, pre svega promotivni. Postalo je, međutim „evidentno da se  turističko tržište širi neverovatnom brzinom i zahteva dinamiku“. Sem toga, apliciranje za sredstva prema resornom Ministarstvu i prema inostranim donatorima biće jednostavniji.

Potpisnici sporazuma svesni su da sa kompleksnim turističkim proizvodom  koji objedinjeno nudi  planinski turizam, banjski turizam, kulturno nasleđe, manifestacioni turizam i drugo, imaju bolju perspektivu i deluju u  skladu sa potrebama savremenih turista.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika