A- A A+

Časopis “Pazarče”, svet iz ugla deteta dočaran rečima

Reč najmlađih i njihove želje su zakon koji u svetu odraslih treba poštovati, rekli su jednoglasno brojni posetioci promocije đačkog časopisa „Pazarče“, održanoj u Narodnoju biblioteci „Dositej Obradović“. Prepuna sala, prizor kakav se retko viđa kada o važnim stvarima govore nastavnici i roditelji, večeras je postao stvarnost zahvaljujući kreativnosti dece. A da „Pazarče“, časopis učenika osnovnih škola ugleda svetlost dana, pomogao je Grad Novi Pazar, što je samo jedan u nizu brojnih oblika podrške mladima koji na različitim poljima ostvaruju rezultate.

Za gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, stvaranje prostora za iskazivanje kreativnosti devojčica i dečaka i iskrena podrška nisu samo obaveza starijih već i posebno zadovoljstvo

„Najlepše se čovek oseća kada zna da mlađima, na čijim idejama svet ostaje, pomaže da zakorače ka ostvarenju svojih snova. Od ideje do realizacije potrebno je puno truda, naročito kada ste na početku, a svaki je početak težak. Grad podržava originalne ideje i projekte osmišljene da afirmišu mladost i originalnost, umeće i veštine“, poručio je gradonačelnik Biševac,  izrazivši uverenje da će kroz rad na „Pazarčetu“ mnogi školarci imati šta da kažu i umeti da iskoriste šansu da se afirmišu.

Ideja o stvaranju časopisa rođena je dosta ranije, a ključna u procesu realizacije te ideje, prema rečima Mirsade Tripković, koja časopis uređije, bila je podrška Grada.

„Pazarče je nastalo nakon pitanja učitelja i nastavnika, upućenog deci, o tome kako bi se osećali kada bi neko objavio ono što imaju da kažu. Svaka rečenica napisana u svojstvu odgovora odisala je emocijom, koju, shvatili smo, ne smemo izneveriti“, kazala je urednica Tripković.

Pored brojnih učenika koji su prvi broj đačkog mesečnika „obojili“ zapisima vrednim pažnje, veliki trud da sve izgleda profesionalno uložili su i novopazarski prosvetari, koji prepoznaju i neprekidno podstiču talentovanu decu da svoje težnje i doživaljaj sveta pretoče u pisanu reč. Zajednički cilj im je da jedinstven projekat nastavi da živi a šansu da objavljuju radove dobiće svi zainteresovani osnovci.

Prvi broj časopisa „Pazarče“ privukao je pažnju između ostalog i zbog intervjua sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem u kome prvi se čovek našeg grada odgovarajući na pitanja novinara osnovca podsetio svojih đačkih dana.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika