A- A A+

Projekat zaštite sliva reke Raške jedan od najuspešnijih projekata razvojnog programa Evropskog PROGRESA-a

Gradonačelnik Nihat Biševac predstavio je projekat zaštite sliva reke Raške na završnom događaju Evropskog PROGRES-a. Projekti realizovani u Novom Pazaru izabrani su kao primeri dobre prakse. 

„Projekat čiju realizaciju su EU i Vlada Švajcarske podržale sa 650.000 evra, podrazumevao je izgradnju 13 pregrada na deset pritoka reke Raške i pošumljavanje preko 200 hektara zemlje, a pokazao se kao efikasan tokom poplava 2014. i 2016. godine kada je  sprečeno izlivanje nabujalih reka i nanošenje štete stanovništvu i objektima pored reke. Evropski progres i Grad Novi Pazar sarađuju duže od 10 godina i razvijali su komunalnu, obrazovnu, socijalnu i ekološku infrastrukturu u Novom Pazaru“, rekao je gradonačelnik. Nihat Biševac je istakao projekte osnaživanja kapaciteta lokalne samouprave kroz podršku pri izdradi strateških dokumenata, tehničke dokumentacije, upravljanje finansijama kao dragoceni doprinos razvoju grada. On je naglasio težnje Novog Pazara da bude evropski grad i zahvalio se Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske na podršci i saradnji.

„Partnerstvo Srbije i EU mnogo je više od političkog procesa pridruživanja, otvaranja i zatvaranja poglavlja kako se to najčešće doživljava. To je duboka i snažna saradnja kroz koju EU podržava sveobuhvatni drušveni, ekonomski i politički razvoj Srbije“, rekla je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić na završnom događaju ovog razvojnog programa koji je održan danas u Beogradu. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da su pozitivni uticaji više od 250 sprovedenih projekata u domenu lokalne administracije, infrastrukture, konkurentnosti, i socijalne inkluzije već vidljivi, ističući da je  od 96 novoregistrovanih preduzeća najviše u vlasništvu žena i mladih koji su među teže zapošljivim grupama stanovništva, dok su neka postojeća preduzeća uz podršku programa povećala izvoz.

„Ojačani kapaciteti opština u pripremi i sprovođenju projekata važni su u kontekstu raspoloživih evropskih fondova ali i u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji jer će lokalne samouprave primenjivati 70 posto pravnih tekovina EU”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. On je najavio buduće projekte i naglasio da „EU ostaje posvećena podršci lokalnom razvoju, a novi program, EU PRO, koji počinje u u martu, obuhvatiće 99 lokalnih samouprava i ostaće fokusiran na  ekonomski razvoj”.Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge je istakao da je kroz Evropski PROGRES direktnu korist imalo 273.000 ljudi, a da je u geografskom smislu program obuhvatio teritoriju sa milion stanovnika i stanovnica.

„Cilj Evropskog PROGRESa bio je da podstakne istinske društvene promene, što znači bolje uređene, bolje regulisane, ravnopravnije i inkluzivnije lokalne zajednice”, rekao je ambasador Ge dodajući da je Švajcarska preko programa prenela svoja znanja i iskustva iz dobrog upravljanja opštinama, ali tako da odgovaraju lokalnom kontekstu. 

Grem Tindal, menadžer Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji koja je sprovodila Evropski PROGRES, govorio je o značaju ovog programa za razvoj gradova i opština u Srbiji.

„Verujemo da su Evropski PROGRES i prethodni programi koje su finansirale EU i Vlada Švajcarske postavili temelje za nove investicije i razvojne projekte koji, ukoliko se realizuju, mogu stvarno pomoći opštinama jugoistočne i jugozapadne Srbije da uhvate korak sa razvijenim delovima zemlje”, zaključio je menadžer UNOPS-a Grem Tindal.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika