A- A A+

Komunalci ponovo u zimskom režimu rada

Zbog prvih obilnijih snežnih padavina u sezoni, od jutros je prestala da važi praksa noćnog, odnosno ranojutarnjeg odvoženja smeća u najfrekventinijim novopazarskim ulicama. U skladu sa zimskim uslovima i snegom, ekipe Javnog komunalnog preduzeća ”Gradska čistoća” od ranih jutarnjih sati angažovane su na rašćišćavanju ulica u gradu, a put prema deponiji od danas je prohodan.

Dok su još prošle nedelje, na prolećnim temperaturama u jeku zimske sezone, komunalci razmišljali kako da operu ulice, snežne padavine tokom vikenda donele su nove probleme. Prve obilnije snežne padavine uzrokovale su privremnu obustavu noćnog odvoženja smeća u najfrekventnijim ulicama. Ponovo je na snazi zimski režim rada i prioritet je raščišćavanje snega.

”Sve centralne ulice, najfrekventnije, one u visinskim zonama, odnosno ulice prvog prioriteta su prohodne. Prohodan je put ka deponiji, što je vrlo bitno za građane. Imali smo velikih problema u subotu i nedelju. Danas su ekipe takođe na pristupnom putu ka deponiji, pročišćavaju i prave prolaz našim kamionima i sve ekipe u provoj smeni su angažovane na terenu. Sinoć smo imali samo ono redovno održavanje, kako bi grad bio prohodan. Danas će to bolje da se uradi, tako da će građani moći da bez ikakvih problema obavljaju svoje poslove”, rekao je direktor JKP ”Gradska čistoća” Emin Omerović.

Pozitivna praksa noćnog, odnosno ranojutanjeg odvoženja smeća, prvi put je privremeno obustavljena.

”Mi smo da sada to radili, jutros ne. Ponedeljak je, na redu su te ulice bile, ali nismo mogli to jutros da obavimo, zato što će taj naš kamion svakao čekati na ulaz u deponiju”, kaže Omerović.

Takođe, Omerović kaže da nije baš jednostavno menjati režim rada u skladu sa promenjivim klimatskim uslovima, ali i da se zaposleni u ovom preduzeću trude da obezbede građanima što optimalnije uslove u gradu. Kada je u pitanju raščišćavanje snega, Omerović podseća da i građani imaju svoje obaveze.

”Ako bi građani postupili po svojoj moralnoj, ali i zakonskoj obavezi, da počiste ispred svojih lokala i svojih kuća, da sneg ne bacaju na kolovoz nego pored trotoara, na gomile, to bi bila velika pomoć, i grad bi bio sigurniji, čistiji i funkcionalniji”, ističe Omerović.

A da bi javna higijena u gradu bila na zadovoljavajućem nivou u svim klimatskim uslovima, podseća, potrebno je redovno izmirivati obaveze prema ovom javnom preduzeću. Omerović poziva građane da dođu, informišu se o stanju svog duga, i dogovore o najpovoljnijim uslovima isplate.

Izvor: rtvnp.rs

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops