A- A A+

Invalidnost, referenca za ravnopravnost, preuzimanje obaveza i ostvarivanje prava

Tradicionalno obeležen i u Novom Pazaru, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom okupio je na jednom mestu predstavnike i članove  različitih udruženja lica sa nekim oblikom i stepenom invalidnosti.

„Potrebno nam je da budemo ravnopravni članovi društva, da u skladu sa našim mogućnostima dobijemo priliku da zajednici pružimo najbolje, jer mi drugi grad, drugu zemlju i prijatelje nemamo i ne tražimo. Najveća satisfakcija nam je da delujemo na“ravnom terenu, gde su šanse jednake za sve i moguće je školovati se,  dobiti posao, ići napred bez osećaja da vam drugi gledaju kroz prste ili vas štede“, kazao je ovim povodom Radoš Mrlješ, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih.

U ime lokalne vlasti,skupu su prisustvovali predsedavajuća gradskom skupštinom Ifeta Radončić i član Gradskog veća Mirsad Jusufović.  Prisutnima se obratila predsednica Skupštine grada Novog Pazara Ifeta Radončić, istakavši da je za svakog čoveka važno da bude odgovoran, ali i da zna da može računati i na odgovornost i podršku drugih i tako ostvariti svoja prava.

„Lokalna vlast je izabrana da štiti interese svih građana Novog Pazara, bez obzira nanjihovu eventualnu pripadnost specifičnim grupama. Naš zadatak i cilj je da obezbedimo uslove za ostvarivanje prava svakog pojedinca prema njegovim mogućnostima, i da u skladu sa tim mogućnostima izvršava određene obaveze. Uverila sam se iz onoga što vidim da vi svoje obaveze odlučno preuzimate a naš je zadatak da se izborimo za ostvarenje vaših prava. Na tom se planu trudimo ali priznajem, na planu funkcionisanja osoba sa invaliditetom, možemo i moramo raditi i malo bolje. Želimo da živimo sa vama, a ne pored vas,  omogućimo vam da u skladu sa vašim kapacitetima budete društveno aktivni i dođete do posla, jer je radno angažovanje izuzetno važno za svakog iole radno sposobnog pojedinca. Lokalna zajednica ima sluha za vaše potrebe  i trudi se da u zajedničkom interesu koliko je moguće tim potrebama izađe u susret“, kazala je predsednica lokalnog parlamenta Ifeta Radončić i poželela da  Međunarodni  dan osoba sa invaliditetom bude podsticaj za kontinuiranu saradnju na svim nivoima sa udruženjima ovog tipa.

U celom svetu 3. decembar se obeležava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. U našoj zemlji ne postoji precizna evidencija o broju lica sa nekim oblikom invaliditeta ali prema nekim procenama, u ovu kategoriju  spada od sedam do deset odsto stanovnika naše zemlje. Diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška zajednice nalaze se godinama unazad na listi primarnih problema sa kojima se, prema sopstvenom priznanju lica iz ove kategorije suočavaju.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika