A- A A+

Nedelja solidarnosti, barijere možemo eliminisati zajedno

U okviru Nedelje solidarnosti sa osobama obolelim od dečje i cerebralne paralize u Novom Pazaru je održana centralna manifestacija. Organizatori su Savez za dečju i cerebralnu paralizu Srbije i Društvo za cerebralnu paralizu Novi Pazar, a skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Gradonačelnik Nihat Biševac obratio se prisutnima. On je rekao je da je mnogo toga urađeno kada je reč o položaju osoba sa invaliditetom ali i da je ovo pitanje jedno od prioriteta zajednice.

„Osobe s invaliditetom su ravnopravni članovi našeg društva za čiji kvalitetan život, život bez barijera je naš cilj. Oni treba da budu uključeni u sve sfere društva i na tome neprekidno raimo kada je o lokalnom nivou reč“, poručio je gradonačelnik ovim povodom, istakavši da je Nedelja solidarnosti simbol nastojanja da svaka kalendarska godina bude godina jednakosti i ravnopravnosti osoba sa invaliditetom i njihovih sugrađana.

„Grad može da pomogne i pomaže prvenstveno u sferi obrazovanja, zapošljavanja i ostvarivanja socijalnih prava. Iz budžeta  na godišnjem nivou izdvajamo značajan deo sredstava, a ujedno som u 2017. od Ministarstva za rad i socijalnu politku preko projekata obezbedili 23 miliona dinara. Na pozicije ličnih asistenata i pratilaca za osobe sa invaliditetom zapošljeno je u okviru projekta 30 lica. Date su i određene subvencije pri zapošljavanju lica iz ove kategorije, sve sa ciljem radnog angažovanja osoba sa invaliditetom. Najiskrenije težimo njihovom uključivanju u tokove lokalne zajednice“, istakao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Centralna manifestacija okupila je predstavnike udruženja sa cerebralnom paralizom iz čitave Srbije. Adela Džanefendić, sekretar Društva Novog Pazara istakla je ovim povodom da barijere za osobe sa invaliditetom i dalje postoje ali da je obrazovanje u  procesu prevazilaženja tih barijera ključno.

„Treba biti realan i reći da trenutnom položaju osoba sa cerebralnom paralizom doprinose porodice ali i invalidna lica. Ključ ka promeni na tom planu krije se u zajedničkoj težnji ka socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom“, kazala je Džanefendićeva ovim povodom. U okviru centralnog skupa održana je tribina na temu „Uspešnost invalidskih organizacija u lokalnoj samoupravi“, organizovan je bogat kulturno – umetnički program, a u jutarnjim satima i obilazak kulturno istorijskih spomenika Novog Pazara.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops