A- A A+

Vakcinacija kao preventiva

Na inicijativu novopazarskog Zavoda za javno zdravlje održan je sastanak na temu preduzimanja mera u cilju povećanja procenta imunizacije u gradu ali i regionu.

Ovakav korak preduzet je, kako je istakao član Gradskog veća Fevzija Murić , jer je očigledno da broj dece čiji roditelji su saglasni sa imunizacijom drastično opada.

“U rešavanje ovog pitanja moraju se uključiti svi  koji na bilo koji način mogu doprineti. Tema se tiče svih nas i kao takva ne sme biti ignorisana”, kazao je Murić.

Procenat od 35 odsto dece vakcinisane obaveznom MMR vakcinom  u 2017. godini  uz napomenu da je reč o devetomesečnom period jeste alarmantan.

Uloga Doma zdravlja u promeni ove slike je izuzetno važna. Najveći problem je što će zanemarivanje važnosti da se deca vakcinišu MMR-om dovesti do epidemije.

“Epidemija malih boginja je ono čemu nas  vodi stav da decu ne vakcinišemo. Naš zadatak je da izvršimo reviziju kartoteka, a svaki pedijatar će morati da proveri vakcinalni status dece i objasni roditeljima zašto je vakcinacija važna, kao  jedini način da izbegnemo epidemije zaraznih bolesti”, kazao je direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović.

U ovoj priči neće izostati učešće Svetske zdravstvene organizacije i iskustvo medicinskih radnika iz okruženja.

“Saglasni smo oko  intenziviranja  vaspitno-obrazovog rada na terenu - u predškolskim ustanovama. Imamo u planu i edukaciju  stanovništva,održavanje različitih skupova, tribina  u cilju podizanja nivoa svesti o ovome”, rekao  je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić. On je istakao da ali kazao da je Zavod već na prvom sastanku predložio nekoliko zajedničkih mera u pogledu promocije ideje dastepen vakcinacije bude veći. 

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika