A- A A+

Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Potočarima se obeležava 22 godine od genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Konvoj sa 71 tabutom s posmrtnim ostacima žrtava genocida stigao je u Potočare gde će biti klanjana kolektivna dženaza-namaz. U Srebrenici ovi povodom boravi delegacija Novog Pazara, na čelu sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Odlukom Skupštine grada iz 2015. na teritoriji Novog Pazara 11. jul proglašen je za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te ovim povodom apelujemo na predstavnike elektronskih medija da programske sadržaje prilagode sećanju na tragediju o kojoj priča čitav svet.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.662 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Tela identifikovanih nađena su u više od 80 masovnih grobnica Bošnjaka likvidiranih u leto 1995. širom Istočne Bosne. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, među do sada identifikovanim i ukopanim bilo je 440 maloletnih lica i 22 devojke i žene. Najmlađa žrtva koja će u utorak biti ukopana u Potočarima je Damir Suljić koji je 1995, kada je ubijen, imao samo petnaest godina, a najstariji, Alija Salihović, imao je 72 godine.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika