A- A A+

Otvoren legat profesora Kačapora – neprolazno dobro na raspolaganju generacijama

Otvoren legat profesora Kačapora – neprolazno dobro na raspolaganju generacijama

Korisnici Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ , studenti i svi  koje zanima pedagogija moći će da  koriste knjige i objavljene radove iz ove oblasti, autora  profesora doktora  Saita Kačapora.  Profesor Kačapor, čiji višedecenijski  pedagoški i naučni rad uvažavaju i poznavaoci materije van naše zemlje odlučio je da u biblioteci , pred brojnim poštovacima, kolegama, studentima i članovima porodice, otvori  legat sačinjen od više stotina naslova.  Prema njegovim rečima, u biblioteci „Dositej Obradović“, osećao se oduvek kao u najdivnijem domu, gde uprkos skromnim uslovima vladaju mir, red u radu i uvažavanje svakog pojedinca.

Legat prof.dr Saita Kačapora najznačajniji je ovakav tip ustupanja stvaralaštva na našim prostorima do sada, što zbog nepoznavanja suštine legata, što zbog nespremnosti  stvaralaca (naučnih radnika, umetnika i sl.) da trag koji su ostavili u profesiji, ili bar deo toga, objedinjeno  ustupe na trajno korišćenje zajednici.

Legat ,o kome se tako malo zna, a koji domaćči pravni sistem poznaje i priznaje,  nije ništa drugo nego darivanje, u cilju trajnog korišćenja, adekvatnog čuvanja i prezentovanja dobra koji je neki pojedinac ili grupa ljudi kroz svoj rad stvorio, kako bi unapredio ili oplemenio određenu oblast.

Nadajući se da će njegov gest pratiti i neki drugi, da će nove generacije shvatiti da dobru knjigu nije važno samo napisati i publikovati, već da  se o njenoj dostupnosti  treba postarati, profesor dr Sait Kačapor  naglasio je u svom obraćanju da je „privatna biblioteka vaša dok trajete“ a da legat , kao opšte dobro, kvalitetan rad čini neprolaznim. Profesor o kome su kolege ovim povodom govorile s poštovanjem ali i neskrivenih emocija, ostaviio je neizbrisiv trag u pedagoško naučnoj oblasti. Profesor dr Sait Kačapor jedan je od začetnika ideje o osnivanju univerziteta u Novom Pazaru čovek za koga slobodno možemo reći da je realizujući tu ideju i radeći sa hiljadama studenata, na ovim prostorim ali i šire, ostavio neizbrisiv trag.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops