A- A A+

Dualno obrazovanje od naredne školske godine

Lokalna samouprava Novog Pazara nosilac je ideje  uvođenja dualnog obrazovanja u ovdašnje srednje škole. Dualno obrazovanje podrazumeva kreiranje stručnih profila u skladu sa potrebama tržišta, kao i uključivanje privrednih struktura u proces školovanja mladih generacija. Privrednici su  maksimalno uključeni u profilisanje kadrova i predstavljaju svojevrsnu podršku u obavljanju praktične nastave, a sve zajedno trebalo bi da ekonomiju učini stabilnijom i doprinese privrednom rastu.

U okviru promocije ideje dualnog obrazovanja u Gradskoj upravi je održan sastanak sa direktorima srednjih škola i predstavnicima Privredne komore, kao i Školske uprave.

Novi zakon o obrazovanju koji bi trebalo da bude izglasan uskoro predviđa uspostavljanje modela dualnog obrazovanja i u tom smislu, grad Novi Pazar je u vrhu liste lokalnih samuoprava koje su već sada, u ranoj fazi prezentovanja modela, odlučile da ovom pitanju posvete ozbiljnu pažnju. Prema idejama na republičkom nivou, ovaj princip, koji se kod nas uvodi po ugledu na evropske, ekonomski najrazvijenije zemlje, trebalo bi da zaživi u školskoj 2017./2018. godini.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops