A- A A+

Uspešna godina rada Zavoda za javno zdravlje

Povodom godinu dana od osnivanja Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, ustanovu je obišao gradonačelnik Nihat  Biševac sa sasradnicima.

„Zavod  za javno zdravlje je u 2016. godini opravdao očekivanja, a u tekućoj godini, može da očekuje našu potpunu podršku, kako bi se kvalitet  usluga prema građanima  poboljšao. Predočeno nam je koji su najčešći zdravstveni problemi građana i kako ih je, kroz rad Zavoda i drugih elemenata zdravstvenog sistema moguće prevazići“, istakao je gradonačenik  Nihat Biševac.

Prema Zavodu svakodnevno gravitira veliki broj Novopazaraca ali i građana susedne tutinske opštine. Glavni zadatak  ZZJZ je praćenje zdravlja stanovništva, kao i praćenje stanja faktora koji na ljudsko zdravlje značajno utiču.

„Prvi izazov sa kojim smo se suočili bile su poplave u Novom Pazaru. Izbegli smo epidemiju ali smo vršeći istraživanja u svakom domaćinstvu uradili ozblijan posao. Poplave u Tutinu takođe su bile izazov koji smo uspešno prebrodili zahvaljujući predanosti poslu. Vršen je nadzor područja i ustupljena su sredstva za dezinfekciju“, rekao je direktor Zavoda za javno zdravje Šefadil Spahić.

On se osvrnuo i na nedavno zabeleženu pojavu tuberkuloze u novopazarskoj Gimnaziji.

„Svi učenici i lica koja su sa njima ostvarivala kontakt prošla su kroz proceduru detaljnog zdravstvebnog pregleda i praćeni su epidemiooško higijenski parametri, “rekao je Spahić,  podsetivši da nije bilo razloga za ma kakav oblik panike.

U Zavodu za javno zdravlje zadovoljni su prvom godinom rada, posebno jer, kako kažu, nemaju dovoljno kadra. Upućuju zahvalnost gradskoj vlasti, gradonačelniku lično,  zbog ranije ukazane konkretne  podrške.

Grad je obezbedio  4 miliona dinara za  renoviranje i adaptaciju nekadašnjeg  dispanzera za TBC, prostora koji se sada koristi za potrebe Zavoda. Značajna sredstva uložena su i u opremu za čuvanje vakcina, a za potrebe funkcionisanja ZZJZ, lokalna samouprava  je obezbedila i jedno vozilo.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika